Da bo plebiscit 23. decembra, se je novembra 1990 odločil Demos na sestanku v Poljčah. Takratna opozicija je temu datumu najprej nasprotovala, saj je želela, da bi bil plebiscit spomladi 1991. Foto: MMC RTV SLO
Da bo plebiscit 23. decembra, se je novembra 1990 odločil Demos na sestanku v Poljčah. Takratna opozicija je temu datumu najprej nasprotovala, saj je želela, da bi bil plebiscit spomladi 1991. Foto: MMC RTV SLO
Enotni v zmagi - demokratizacija in osamosvojitev Slovenije, Na slovesni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije 26. junija se je na ploščadi pred slovensko skupščino zbrala velikanska množica ljudi, foto: Borut Krajnc;
Slovesna razglasitev samostojnosti in neodvisnosti Slovenije je bila 25. junija 1991 na Trgu republike. Foto: Borut Krajnc/Muzej novejše zgodovine

Glasovanja na plebiscitu se je udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev: za samostojnost je glasovalo 88,5 odstotka vseh volivcev.

spopadi z jugoslovansko armado
Po razglasitvi samostojnosti so se začele vojaške operacije Jugoslovanske armade, ki je med drugim skušala zasesti mejne prehode.
Kako smo pred 20 leti preštevali glasove
20 let od plebiscita

V spomin na uradno razglasitev izida je 26. december državni praznik. Najprej se je imenoval dan samostojnosti, konec septembra 2005 pa je državni zbor sprejel novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki je dan samostojnosti preimenovala v dan samostojnosti in enotnosti. S spremembo imena naj bi poudarili izpričano enotnost državljanov, ki so se na plebiscitu odločili za samostojno Slovenijo.

Jugoslovanska armada proti osamosvojitvi
Na podlagi plebiscitne odločitve za samostojno Slovenijo je slovenska skupščina 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti.

Osamosvojitev Slovenije je skušala s silo zatreti Jugoslovanska ljudska armada, v bran novoustanovljeni državi pa so se postavili slovenske oborožene sile - Teritorialna obramba in slovenska policija. Oboroženi spopadi so se začeli 27. junija.

Zmaga Slovenske vojske in policije
Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh ustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa blokirali v vojašnicah. Spopadi so so končali 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.

Na začetku julija 1991 je po posredovanju Evropske skupnosti na Brionih prišlo do pogajanj med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so t. i. Brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina.

Z njo je Slovenija sicer uradno za tri mesece zamrznila osamosvajanje, dejansko pa je le še pospešila njeno izvajanje. Prve države so medtem že priznale samostojno Slovenijo. 15. januarja 1992 je slovensko državo priznala večina članic Evropske skupnosti, 22. maja 1992 je postala tudi 176. članica OZN-a.

Zapleti zaradi "stisnjene pesti"
Državna proslava ob 20. obletnice plebiscita o samostojnosti bo danes zvečer ob 20.45 v Cankarjevem domu, na njej pa bo slavnostni govornik predsednik vlade Borut Pahor. Po slovesnosti bodo v Pahor, predsednik republike Danilo Türk in predsednik DZ-ja Pavel Gantar v veliki sprejemni dvorani odprli razstavo ob 20. obletnici plebiscita.

Še pred državno proslavo se bodo ob 20. uri na slavnostni seji zbrali poslanci - slavnostni govor bo imel predsednik DZ-ja Pavel Gantar. Ob 17. uri pa bo v stolnici maša, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Slavnostno sejo DZ-ja in državno proslavo bo TV Slovenija prenašala na prvem programu. Prenos se bo začel ob 19.55. Prenos slavnostne akademije Veteranov slovenske osamosvojitve pa bo na drugem programu TV Slovenija.

Pred državno proslavo bodo ob 18. uri svojo proslavo v Slovenski filharmoniji organizirali tudi Veterani slovenske osamosvojitve, veteransko združenje, katerega vidni člani so med drugim Janez Janša, Lojze Peterle, Igor Bavčar in Tone Krkovič. Tako Janša kot Peterle pa sta že napovedala, da se bosta udeležila tudi današnje državne proslave.

MMC bo v nedeljo, na dan samostojnosti in enotnosti, objavil intervju z dr. Rosvito Pesek.

Janša in Peterle ter tudi Andrej Bajuk pa so bojkotirali ponedeljkovo sejo častnega odbora, ki bo bdel nad letošnjo državno proslavo dneva samostojnosti in tudi nad državnimi proslavami, ki bodo naslednje leto in so povezane z več 20. obletnicami (odhod zadnjega vojaka JLA, sprejetje slovenske ustave in razglasitev državnosti).

Razlog, da se trije nekdanji predsedniki slovenskih vlad niso udeležile seje, je projekt ministrstva za šolstvo z naslovom "Stisnimo roko v pest", ki 70. obletnico ustanovitve Osvobodilne frone povezuje z 20. obletnico osamosvojitve.

Danes dan ustavnosti
V Sloveniji danes praznujemo dan ustavnosti. Ustavno sodišče je leta 1997 23. december razglasilo za dan ustavnosti, zato ker je slovenska skupščina leta 1991 na ta dan sprejela in razglasila slovensko ustavo. Z njenim sprejetjem je bil postavljen temelj novemu pravnemu sistemu v samostojni Sloveniji.

Glasovanja na plebiscitu se je udeležilo 93,2 odstotka volilnih upravičencev: za samostojnost je glasovalo 88,5 odstotka vseh volivcev.

Kako smo pred 20 leti preštevali glasove
20 let od plebiscita