Foto:
Foto:
Mineva 25 let od plebiscita

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra, ko je slovenska skupščina izide plebiscita tudi uradno razglasila, bo danes zvečer v ljubljanskem Cankarjevem domu proslava s slavnostnim govornikom Miroslavom Mozetičem.

Pred proslavo se bo na slavnostni seji sešel tudi DZ, zbrane pa bo nagovorila podpredsednica DZ-ja Bojana Muršič. Premier Miro Cerar bo ob dnevu samostojnosti in enotnosti sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe in ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo.

Izidi uradno razglašeni čez tri dni
Glasovanje o osamosvojitvi je bilo 23. decembra 1990 na podlagi zakona o plebiscitu, ki ga je tedanja skupščina, predhodnica današnjega DZ-ja, na začetku decembra sprejela z 203 glasovi, nihče ni bil proti, glasovanja so se vzdržali samo štirje poslanci. 6. decembra pa je 11 predstavnikov strank podpisalo sporazum za skupen nastop na plebiscitu.

Na plebiscitu, ki je bil izveden na današnji, dan je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev. Za samostojno Slovenijo se jih je izreklo 95 odstotkov ali 88,5 odstotka vseh upravičencev. Čeprav je bilo že kmalu po 22. uri jasno, da je plebiscit uspel, je skupščina izide plebiscita uradno razglasila čez tri dni, 26. decembra.

Danes pa mineva tudi 24 let od razglasitve slovenske ustave, ki je pomenila osamosvojitev tudi v pravnem smislu. Dan ustavnosti zaznamujemo od leta 1997, vendar ni državni praznik ali dela prost dan.

Mineva 25 let od plebiscita