Če vlada ne bi upoštevala želje sindikatov, bi se ti ponovno odločili za splošno stavko. Foto: MMC RTV SLO
Če vlada ne bi upoštevala želje sindikatov, bi se ti ponovno odločili za splošno stavko. Foto: MMC RTV SLO
Vlada se skuša približati sindikatom
Virant na pogajanja s sindikati z novim predlogom

Vlada sindikatom predlaga zamik napredovanj na junij 2014, osnovne plače pa bi se znižale progresivno glede na plačne razrede.
Predlog, da bi izplačilo zdaj zamrznjenih napredovanj prestavili za eno leto, torej s 1. junija letos na 1. junij prihodnje leto, s čimer bi dosegli 50-milijonski prihranek, tako ostaja, čeprav so sindikati uradno zavrnili vladni predlog.
Prav tako ostajata ukinitev dodatka za akademski naziv in znižanje nadomestila za bolniško odsotnost za prvi mesec z 90 na 80 odstotkov. Pri dodatku za delovno dobo je vlada sprva predlagala 0,1-odstotno znižanje, po približevalnem predlogu pa bo znižanje 0,2-odstotno. Predlaga tudi zamrznitev kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja. S temi ukrepi bi vlada v pol leta skupno privarčevala 77,9 milijona evrov.
Najvišje plače bi bile nižje za okoli tri odstotke
Vlada bi tudi skrčila razmerja med plačnimi razredi s štirih odstotkov na 3,95 odstotka, s čimer bi v šestih mesecih privarčevali 25,2 milijona evrov. V srednjem, denimo 30., plačnem razredu bi se tako plače znižale za približno 1,4 odstotka, pri najnižjih plačah bi šlo za 0,5-odstotno znižanje, pri najvišjih, denimo ministrskih plačah, pa za 2,89 odstotka.

Predlog vsebuje tudi manjšo kompenzacijo regresa za letos z rahlim znižanjem regresa za malico, regres za letni dopust pa bi izplačali skladno s sodnimi odločbami. Znižali bi ga progresivno. Z učinkom zmanjšanja regresa za prehrano bi vlada na polletni ravni privarčevala 28,4 milijona evrov.

Dodatnih 26,5 milijona evrov bi vlada privarčevala s prihranki pri materialnih stroških in z zamikom naložb. Kompresija plačne lestvice in zamrznitev kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja bi veljala za letos in prihodnje leto, medtem ko bi bilo 0,2-odstotno znižanje dodatka na delovno dobo trajen ukrep.

Vlada se skuša približati sindikatom
Virant na pogajanja s sindikati z novim predlogom