"Slovenci lahko ohranimo našo samobitnost v pogojih odprte družbe samo, če smo del najbolj modernega dela sveta. Vse drugo nas pelje nazaj," je dejal Pahor. Tudi če bo izgubil na volitvah, je prepričan, da bo ta ideja prej ali slej zmagala. Foto: BoBo
Pahor predstavil svoj program

Po njegovih besedah je sicer zdajšnji predsednik Danilo Türk favorit na volitvah, bodo pa jeseni okoliščine v slovenski politiki precej surove, četudi bo "šlo vse po sreči". Prepričan je namreč, da se bodo stvari žal zapeljale tako, da bodo poleg običajnih političnih delitev tudi ideološke narave.

Sam med svojimi cilji izpostavlja predvsem složnost in osredotočanje na realne težave. Strateški izziv Slovenije, "ki pa pomeni več kot samo novo razvojno soglasje", vidi v soglasju o tem, kako bomo Slovenci ohranili našo samobitnost, identiteto in samostojnost v Evropi, ki se hkrati deli in povezuje.

Prihodnost vidi v tesnejši povezavi z EU-jem
Če se bo del EU-ja še tesneje povezal, mora biti Slovenija po njegovem prepričanju v novi, tesnejši povezavi. Kot predsednik bi si želel pripomoči k oblikovanju novega nacionalnega programa. K preseganju neproduktivnih delitev in krepitvi narodne enotnosti o bistvenih ciljih.

Eno njegovih bistvenih sporočil, v katero "sveto verjame", pa je vprašanje: "Ali bo Slovenija tako kot druge države pristala na povečano Unijo, ne le bančno ali fiskalno, temveč tudi tisto, kar tudi drugi imenujejo Združene države Evrope ali pa bomo ostali zunaj tega kot država, ki je morda zaradi tega obsojena na tiho propadanje."

Sami ne bomo izšli iz krize
Sami Slovenci ne bomo izšli iz krize, dodaja. Evroobmočje že išče rešitve, težava pa je, da "mi kot skupnost ne opažamo tega, kar se dogaja". "Če bomo Slovenci zamudili observacijo teh procesov, bomo ali zgodovinski zamudniki in s tem pristali na obrobju novih povezav ali pa bomo, če se bomo poenotili, v pravem času na pravem čolnu," je prepričan.

Zbiral bo donacije
Dotaknil se je tudi financiranja volilne kampanje. Denarja ne bo prispevala stranka SD, katere kandidat je, temveč bo denar zbiral z donacijami. Denarja ne bo namenjal za televizijske oglase in spote, je pa prepričan, da finančna sredstva ne morejo odločiti teh volitev.

Pahor predstavil svoj program