Ovadba po navedbah predsednika komisije Žana Mahniča (SDS) temelji na 288. členu Kazenskega zakonika, ki govori o protizakonitem, pristranskem in krivičnem sojenju.

Žan Mahnič je napovedal ovadbo. Foto: BoBo
Žan Mahnič je napovedal ovadbo. Foto: BoBo

Komisija obema očita, da se nista izločila iz odločanja o izvajanju preiskovalnih dejanj komisije, iz katerih bi se po njihovem mnenju morala.

Komisija je sklep sprejela soglasno in bodo verjetno še danes ali najpozneje v sredo ovadbo poslali na tožilstvo, je v izjavi pojasnil Mahnič.

Kaj sodnikoma očita komisija
Po Mahničevih besedah Accetta bremeni povezava z ustanovnimi člani stranke SMC, pri čemer je navedel, da je Accetto "podal neresnične navedbe glede stopnje poznanstva z nekdanjim predsednikom SMC-ja Mirom Cerarjem in stranko ter skupino oblikovalcev programa SMC-ja" oziroma je "svoje sodelovanje pri oblikovanju programa stranke drugim ustavnim sodnikom zamolčal", obenem pa kot sodnik "odločal v sporih, povezanih s stranko SMC".

Po besedah Žana Mahniča je tudi pomenljivo, da je stranka SMC v parlamentu "tako zelo nasprotovala nastanku" preiskovalne komisije, ki jo vodi. "SMC je posebej opozarjal na nedopustnost preiskave sodstva, ob tem pa je njihov kandidat za župana Maribora Saša Arsenovič v drugem krogu, ko je premagal protikandidata Franca Kanglerja, to zmago proslavljal skupaj s sodnikom Janezom Žirovnikom," je dejal Mahnič.

Predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza pa naj bi obremenjevala zamera do Franca Kanglerja še iz časa, ko je bil Knez dekan mariborske pravne fakultete, Kangler pa župan mariborske občine.

K ovadbi bodo namreč priložili Kanglerjevo izjavo, v kateri ta pojasnjuje, da je Kangler Knezu tedaj predlagal, naj se fakulteta prijavi na razpis občine za financiranje obnove fasad v starem mestnem jedru leta 2009. Ker pa je fakulteta locirana na meji starega mestnega jedra, je Kangler kot župan pozneje izdal negativen sklep. Torej po Mahničevih besedah "obstaja direktna povezava med Francem Kanglerjem in Rajkom Knezom".

Ustavno sodišče je sicer za zdaj zgolj zadržalo izvajanje preiskovalnih dejanj komisije, ko se nanaša na sodnike in tožilce. Končne odločitve o zahtevi Sodnega sveta za ustavno presojo ter ustavni pritožbi vrhovnega državnega tožilstva in vrhovnega sodišča še ni sprejelo. Knez je sodeloval pri obeh dosedanjih odločitvah, Accetto pa le v delu, ko gre za sodnike, je dejal Mahnič.

Kot priči zaslišali Pukšiča in Gerloviča
V državnem zboru sta danes sicer potekali dve seji preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi.

Na drugi seji je predsednik Mahnič v družbi drugih članov komisije kot priči zaslišal nekdanjega poslanca Franca Pukšiča in nekdanjega odvetnika mariborske občine Roka Gerloviča.

Glede na pričanje Pukšiča so se odločili še, da bo komisija vpogledala v zapisnik pooblaščene skupine komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) z 11. novembra 2013, ki je opravila nadzor na policiji v Mariboru, in potem tudi v poročilo o delu Knovsa za to leto.