Konkretnejše rešitve in predloge, povezane z zahtevami rudarjev, bodo
Konkretnejše rešitve in predloge, povezane z zahtevami rudarjev, bodo "na mizo" priromale do konca meseca, je obljubila predsednica vlade Alenka Bratušek. Foto: BoBo
Rudarji zaploskali Bratuškovi

Po srečanju z vodstvom RTH-ja in zasavskimi rudarji je dejala, da so govorili predvsem o tem, kako se bodo zadeve nadaljevale, predvsem glede prezaposlovanja delavcev, prodaje premoženja RTH-ja in upokojevanja. Konkretnejše rešitve in predlogi, povezani z zahtevami rudarjev, bodo "na mizo" priromali do konca meseca, je še obljubila.

"V letu 2014 v jami zahtevati, kar ti pripada, je daleč od tega, da je prav," je premierka obžalovala, da je morala stiska pripeljati tako daleč, da šele zdaj težave rešujejo s pogovorom. Ocenila je, da nekatere zadeve v preteklosti niso bile narejene tako, kot bi morale biti, in poudarila, da ima RTH svoj zakon o zapiranju, država kot lastnica pa je morala ravnati tako, kot je. Dodala je, da odgovornost za to, kar se je zgodilo, še pride.

Prezaposlitve v državnih podjetjih
Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in direktor RTH-ja Bojan Jelen sta že podpisala okvirni dogovor o poslih, ki jih bo rudnik izvajal za Slovenske železnice, in o prezaposlitvi od 50 do 80 rudarjev v Slovenske železnice. Prve prezaposlitve naj bi izvedli že prihodnji teden, je dejal Mes.

Pogovori o prezaposlitvah (presežnih rudarjev je 130) sicer potekajo z več državnimi podjetji. Nekaj delovnih mest naj bi se po besedah Jelena "našlo" tudi v velenjskem premogovniku, s katerim se pogovarjajo že od decembra lani. Vsi presežni delavci bodo dobili tudi premije za prezaposlitve, in sicer ne glede na to, ali bodo sami iskali novo delo.

Da so pogovori potekali v pravi smeri, pa je potrdil tudi predsednik stavkovnega odbora RTH-ja Anton Lisec, ki je dejal, so rešitve v teh razmerah prepotrebne.

Rudarji zaploskali Bratuškovi