Spremembe podatkov o vrednosti nepremičnin bodo spet vidne šele po 22. januarju. Foto: BoBo
Spremembe podatkov o vrednosti nepremičnin bodo spet vidne šele po 22. januarju. Foto: BoBo
Iznajdljivost pri izogibanju davka na nepremičnine

Gurs je od upravljavcev zbirk prejel tako nove podatke kot tudi zahtevke po spremembah že obstoječih, na primer podatkov o namenski rabi zemljišč in zemljišč za gradnjo, ki jih posredujejo občine.

Ker morajo zdaj obdelati in vnesti v register nepremičnin vse podatke, ki so jih dobili od upravljavcev zbirk podatkov, bo aplikacija za spreminjanje podatkov od petka do vključno nedelje zaprta, so sporočili z geodetske uprave.

"Zaradi obdelav velikih količin podatkov, ki jih izvaja Geodetska uprava RS, nekatere spremembe podatkov registra nepremičnin ne bodo vidne že naslednji dan," pravijo na Gursu, kjer se lastnikom nepremičnin in drugim uporabnikom za to opravičujejo in jih prosijo za razumevanje.

Poleg tega, da bo aplikacija za spreminjanje podatkov od 17. do vključno 19. januarja zaprta, se do 22. januarja podatki o vrednosti nepremičnin ne bodo spreminjali. Pri javnem vpogledu bodo prikazani podatki o vrednosti nepremičnin, kot so bili izračunani na dan 14. januar, pa čeprav se bodo posamezni podatki o nepremičninah spremenili. Spremembe podatkov o vrednosti nepremičnin pa bodo spet vidne po 22. januarju.

Podatke o nepremičninah je treba urediti do konca marca
Lastnike znova prosijo, naj preverijo podatke o svojih nepremičninah prek spletne aplikacije ali na Gursu naročijo izpis in podatke preverijo doma. Če podatki v registru ne odražajo dejanskega stanja, jih je treba spremeniti, to pa je mogoče storiti prek aplikacije za spreminjanje podatkov, vprašalnikov registra nepremičnin, elaboratom geodetske storitve ali na najbližji območni geodetski upravi. Za obisk se je treba naročiti, namenjen pa naj bo samo spreminjanju podatkov, sporočajo z Gursa.

Podatke o nepremičninah je sicer treba urediti do konca marca, da bodo popravki upoštevani pri odmeri davka za letos - davčne odločbe bodo namreč izdane glede na stanje podatkov v registru nepremičnin na 1. april.

Iznajdljivost pri izogibanju davka na nepremičnine