Junija naj bi se avtorske pogodbe na RTV-ju že lahko znova sklepale. Foto: MMC RTV SLO
Junija naj bi se avtorske pogodbe na RTV-ju že lahko znova sklepale. Foto: MMC RTV SLO
Ljudmila Novak
Ljudmila Novak se zavzema za več vsebin o življenju zamejcev. Foto: BoBo

Do sprejetja zakona o uravnoteženju javnih financ v državnem zboru ostaja prepoved sklepanja avtorskih pogodb v javnem sektorju, je za Radio Slovenija poročal Danijel Poslek. Honorarni sodelavci RTV-ja, ki so jim pogodbe potekle konec marca, novih za zdaj ne bodo dobili, razen če bi to dovolila vlada.


Ali jih bodo dobili po uveljavitvi zakona, pa bo odvisno od programskega sveta, ki z novim zakonom pridobiva pristojnost odločanja o sklepanju pogodb. A težave so velike že zdaj, ko po besedah generalnega direktorja Marka Fillija vladni sklep onemogoča normalno delo, ob tem pa poudarja, da so kljub nekaterim pomislekom dolžni spoštovati vladni sklep.

Med tistimi, ki so najbolj na udaru, je koprski regionalni center. Za izvedbo oddaj, ki so že odpadle, se je zavzela tudi ministrica za zamejce Ljudmila Novak.
Novakova si želi več vsebin o zamejcih
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak se je danes v Ljubljani sešla z vodstvom TV Koper v povezavi z ustavitvijo oddaj, ki so jih na podlagi avtorskih pogodb pripravljali zamejci iz Italije. Ministrica je napovedala, da bo težavo posredovala vladi, ki naj bi "čim prej" našla rešitev.
Napovedala je, da se bo v prihodnjem tednu sešla tudi z vodstvom RTV Slovenija. Želi si, "da tudi osrednji nacionalni medij več pozornosti posveti našemu zamejstvu in Slovencem po svetu ". Napovedala je tudi, da si bo zato na vladi prizadevala, da se razreši težava, ki je v javnem sektorju nastala zaradi omenjene prepovedi.
Čas za čiščenje
Kljub temu je ocenila, da ta poteza vlade ni bila prenagljena. "Veliko je raznoraznih pogodb na vseh področjih. Namen je pravzaprav ta, da se v tem času tudi izčisti, katere so nujno potrebne, pomembne, kaj se lahko opravi v okviru razpoložljivih kapacitet. Torej to je tudi čas za izčiščenje, za ponoven pregled, katere pogodbe so dobre, smiselne, katere pa so nepotrebne in se to delo lahko opravi na drug način," je še dejala Novakova.