Jakob Presečnik je napovedal, da zaupnice in Ljuba Germiča ne bodo podprli. Foto: BoBo
Jakob Presečnik je napovedal, da zaupnice in Ljuba Germiča ne bodo podprli. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine SLS-a Presečnik je mnenja, da je predlagani kandidat za predsednika državnega zbora Ljubo Germič sicer dober, a ker ne morejo "podpirati agonije, v kateri se je znašla država", ga ne bodo podprli.

Dodal je, da v zadnjem času ne podpirajo niti vlade, saj ima le še tretjino v parlamentu in s tem ji manjka ustrezna podpora, ki naj jo poišče na parlamentarnih volitvah, na kar opozarjajo predvsem gospodarstveniki. Podpora tej vladi je zatorej nespametna in neracionalna, meni Presečnik.

Glede presoje ustavnih sodnikov o ustavnosti izvedbe referenduma o družinskem zakoniku je Presečnik pojasnil, da so mu ves čas nasprotovali, čeprav je v njem nekaj dobrih rešitev. A vsebuje tudi del, ki ga enostavno ne podpirajo, saj menijo, da so interesi otrok nad interesi posameznih skupin. "Zaradi tega zakoniku nasprotujemo in bomo sodelovali tudi pri zbiranju podpisov za referendum, verjamemo pa, da bo ustavno sodišče presojalo korektno," je dejal.

Ob tem je na vprašanje, ali so se že opredelili do zaupnice, odgovoril, da ministrskih kandidatov oz. na njih vezano zaupnico ne bodo podprli, saj se zavzemajo za čimprejšnji odhod na volitve.