Erjavec je prepričan, da bodo vsi poslanci DeSUS-a glasovali v skladu s sklepi izvršnega odbora. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec je prepričan, da bodo vsi poslanci DeSUS-a glasovali v skladu s sklepi izvršnega odbora. Foto: MMC RTV SLO

Ocenili smo, da bi s podporo rebalansu proračuna samo podpirali nadaljnjo agonijo te vlade.

Karl Erjavec
Poslanske skupine napovedujejo ali bodo podprla Germiča

Stranka DeSUS je po seji izvršnega odbora pripravila novinarsko konferenco, na kateri je predstavila svoja stališča ob aktualnih dogajanjih v državi in stališča stranke do glasovanj v državnem zboru.

Predsednik stranke Karl Erjavec je zatrdil, da bo stranka v skladu s sklepom izvršnega odbora podprla kandidata za predsednika DZ-ja Ljuba Germiča, saj ne želijo, da se politična kriza preseli še v DZ "kot eno od institucij, ki še delujejo".

Erjavec: Vlada ni kos izzivom
Poudaril pa je, da stranka ne bo podprla kandidatov za nove ministre, kar pomeni, da ne bo glasovala za zaupnico vladi Boruta Pahorja. "Mi smo mnenja, da ta vlada, ne glede na to, ali bo prejela zaupnico, ni v stanju, da bi izvršila tiste reforme, ki jih nujno potrebujemo, da bi se izvili iz te krize. Tudi če predsednik vlade dobi zaupnico, bo to še naprej manjšinska vlada, ki ni kos izzivom," je dejal.

Pojasnil je še, da je izvršni svet DeSUS-a po dolgotrajni debati sprejel sklep, da ne bo podprl rebalansa proračuna, saj naj bi ta zniževal socialno raven države. "Ocenili smo, da bi s podporo rebalansu proračuna samo podpirali nadaljnjo agonijo te vlade. Po temeljitem premisleku smo se odločili, da ga ne podpremo. Za to je kar nekaj vsebinskih razlogov," je opozoril.

"Vsi poslanci bodo glasovali v skladu s sklepi"
Na prihodkovni strani rebalansa po Erjavčevih besedah tako ni storjenega nič, temveč gre samo za omejitve na odhodkovni strani, čeprav je, kot pravi, jasno, da je treba omejiti javno porabo. Ob tem je izpostavil, da so najhujše omejitve v rebalansu prav tam, kjer prebivalstvo potrebuje podporo, npr. v zdravstvu, na področju otroškega varstva in pri pomoči mladim družinam.

Poudaril je še, da so stališča članov stranke enotna in da bodo vsi poslanci glasovali v skladu s sprejetimi sklepi.

Koalicija DeSUS-a z zunajparlamentarnimi strankami?
Izvršni odbor je obravnaval tudi priprave na kongres stranke, ki bo 21. oktobra na Bledu. "Dobil sem zeleno luč, da začnem pogovore z nekaterimi zunajparlamentarnimi strankami glede sodelovanja v predvolilni koaliciji. Nekaj pogovorov z nekaterimi predsedniki sem že opravil. Poskušali bomo uskladiti tudi programska izhodišča. Želeli bi zlasti pritegniti tiste vsebine, za katere menimo, da so pomembne. Gre za ekologijo, zeleno politiko, vprašanje mladih, vprašanje socialne kohezivnosti," je pojasnil.

Pogovore želi Erjavec končati do kongresa, na katerem bi nato lahko začeli s pogovori o t. i. koaliciji za uspešno Slovenijo, ki bi jo tvorile stranka DeSUS in nekatere zunajparlamentarne stranke.

Ocenili smo, da bi s podporo rebalansu proračuna samo podpirali nadaljnjo agonijo te vlade.

Karl Erjavec
Poslanske skupine napovedujejo ali bodo podprla Germiča