LDS bo razpravo o kandidatih na izvršilnem odboru stranke opravil predvidoma konec tega tedna, ko naj bi bila imena ministrskih kandidatov tudi znana. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
LDS bo razpravo o kandidatih na izvršilnem odboru stranke opravil predvidoma konec tega tedna, ko naj bi bila imena ministrskih kandidatov tudi znana. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Poslanske skupine napovedujejo ali bodo podprla Germiča

LDS bo pri teh dodatnih treh ministrskih mestih tudi načelno vztrajal. Največja koalicijska stranka pa se bo o ministrskih kandidatih odločala, ko jim bo premier Borut Pahor predloge tudi predstavil, zatem se bo vnovič sešlo vodstvo stranke. Za zdaj se o imenih kandidatov v SD-ju ne izrekajo.

Pravijo pa, da ne vedo, kdaj bo Pahor svoji stranki predstavil kandidatno listo. Najverjetneje se bo predsednik vlade še pred tem sešel s svojo koalicijsko partnerico, predsednico LDS-a Katarino Kresal.

Za SD problematičen Orešič
LDS bo razpravo o kandidatih na izvršilnem odboru stranke opravil predvidoma konec tega tedna, ko naj bi bila imena ministrskih kandidatov tudi znana.

Za SD pa naj bi bil problematičen Orešič. Težave pri dogovorih za ministrske kandidate pa naj bi predstavljali tudi pomisleki glede strankarskih kvot. LDS namreč poleg predsednika DZ-ja predlaga še kandidate za tri ministrska mesta, že zdaj pa imajo v vladi pravosodnega ministra.

Po mnenju vodje poslanskega kluba LDS-a Boruta Sajovica sicer to ne bi smela biti težava, saj je imel LDS glede na število poslancev do zdaj manjše število funkcij v vladi in v DZ-ju kot druge stranke. V času rekonstrukcije vlade pa v LDS-u menijo, da imajo dobre ministrske kandidate in zato za njimi tudi stojijo.

Podpora kandidatom negotova
Podpora ministrskim kandidatom v DZ-ju je sicer vprašljiva, s tem pa je negotova tudi usoda vlade. Kandidati lahko zagotovo računajo le na podporo poslancev SD-ja in LDS-a. V vsakem primeru so novi ministrski ekipi ne glede na predloge kandidatov podporo odrekli v SDS-u, SLS-u, DeSUS-u in Zaresu, ki imajo skupaj 45 poslanskih glasov.

Nepovezani poslanci se o tem še niso dogovorili, saj imena kandidatov po besedah njihovega vodje Franca Žnidaršiča še niso uradno znana, je pa Andrej Magajna sporočil, da njegova podpora vladi ne bo brezpogojna.

Pogojuje jo s programskimi vsebinami. Med drugim želi, da se zaustavi reforma javnih zavodov, konkretno pa pričakuje podporo dopolnilom na zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki jih je vložila poslanka Julijana Bizjak Mlakar (SD). Želi tudi odgovor glede usklajevanja pokojnin s plačami.

Zares proti, SNS še neodločen
Vodja poslanske skupine Zaresa Franco Juri je zagotovil, da bodo poslanci Zaresa pri glasovanju o zaupnici glasovali proti in da ne bodo vzdržani. V SNS-u se glede podpre ministrskim kandidatom še niso dokončno izrekli.

Ob morebitnem padcu zaupnice sicer lahko deset poslancev predlaga drugega mandatarja. Podpredsednik SD-ja Miran Potrč pa je prepričan, da poslanci iz vrst SD-ja tega ne bodo storili.

Med špekulacijami glede ministrskih kandidatov je sicer slišati tudi, da bo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo prevzela Tamara Lah Turnšek, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, Pahorjeva favoritinja za ministrico za javno upravo pa naj bi bila vodja vladne pravne službe Ksenija Globokar.

Poslanske skupine napovedujejo ali bodo podprla Germiča