Ministrstvo je odredilo nadzor dela ljubljanskega sodišča in njegovega predsednika Barage. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo je odredilo nadzor dela ljubljanskega sodišča in njegovega predsednika Barage. Foto: MMC RTV SLO
Preverjali sodničine klice

Časopis Dnevnik poroča, da sta predsednik Andrej Baraga in podpredsednica Andreja Sedej Grčar med preiskavo o morebitnem odtekanju zaupnih informacij o preiskovalnih dejanjih napada na hišo sodnice Katarine Turk Lukan odredila preverjanje telefonskih klicev vodje kazenskega oddelka Lee Habjanič. Iskali so številko Dnevnikovega novinarja Roka Praprotnika, ki je prvi objavil informacije o hišni preiskavi pri neki družini takoj po napadu z razstrelivom.

Pooblaščenka in ministrstvo že na delu
Preiskavo odtekanja informacij je sicer odredilo ministrstvo za pravosodje. Če je vodstvo sodišča res odredilo pregled izpiskov, gre lahko morda za zlorabo prometnih podatkov, ugotavlja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Njen urad bo zato sprožil inšpekcijski postopek, saj v pravico do tajnosti pisem in telefonskih klicev lahko posežejo le Sova, policija ali vojaška policija, in še to le z izrecno odredbo sodišča.

Tudi pravosodno ministrstvo je v četrtek prosilo predsednika višjega sodišča, naj opravi nadzor sodne uprave ljubljanskega okrožnega sodišča in jim predloži podatke glede preverjanja izpiskov telefonskih klicev zaposlenih na sodišču.

"Gre za napad na svobodo tiska"
Dnevnikov novinar Praprotnik je nad dogodki ogorčen, saj kot pravi, gre za napad na svobodo tiska, če sodišče z nezakonito obdelavo osebnih podatkov išče njegov novinarski vir. Dodal je še, da informacij o preiskavi bombnega napada ni dobil s sodišča, ampak s policije.

Na izpisku sodničinih klicev je sicer res tudi njegova številka, a Praprotnik pojasnjuje, da je sodnico poklical povsem zasebno, saj je želel preveriti pri svojih prijateljih sodnikih, kako se po napadu na njihovo stanovsko kolegico počutijo.

Preverjali sodničine klice