Zato policija poziva k skrbi, da bodo otroci na svoji šolski poti varni. Foto: policija.si
Zato policija poziva k skrbi, da bodo otroci na svoji šolski poti varni. Foto: policija.si
false
Za večjo varnost otrok policisti staršem svetujejo, naj v dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenijo prometnovarnostni vzgoji otrok. Foto: policija.si
Maja Makovec Brenčič
Ministrica je vsem zaželela srečno in uspešno novo šolsko leto. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik republike Borut Pahor je v poslanici pred začetkom novega šolskega leta šolarjem svetoval, naj bodo dobri drug z drugim, naj pazijo eden na drugega, prisluhnejo učiteljem, predvsem pa naj ne preslišijo svojega srca in sanj. "Znanje, ki ga boste pridobili v šoli, vas bo poneslo bližje k njim," je zapisal.

Policija bo v teh dneh še okrepila svoje dejavnosti na področju umirjanja prometa, je pred dnevi napovedal vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun. "Policijsko preventivno in represivno delo je usmerjeno predvsem v problematiko otrok in mladoletnikov kot potnikov in v nadzor nad upoštevanjem prometnih predpisov voznikov na območjih, kjer se otroci najpogosteje zadržujejo," je pojasnil.

Zato policija poziva k skrbi, da bodo otroci na svoji šolski poti varni. "Otroci so kot udeleženci v prometu nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje oziroma jih šele spoznavajo, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu," je dejal Kapun.

Za večjo varnost otrok policisti staršem svetujejo, naj v dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenijo prometnovarnostni vzgoji otrok. Preverijo naj, kaj otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu. Starše in skrbnike tudi opominjajo, naj ne pozabijo na lasten dober zgled, naj se sami dosledno pripenjajo z varnostnimi pasovi, otroke pa prevažajo izključno zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.

Druge voznike policisti opominjajo, naj bodo v prometu še posebej pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost, naj svoj način vožnje prilagodijo temu, da so na cesti spet otroci, še posebno pozornost pa svetujejo v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo.

V zadnjih dveh letih sta v Sloveniji v prometnih nesrečah vsako leto umrla po dva otroka, stara do sedem let, ter po en, star od sedem do 15 let, kažejo podatki policije. "Razen enega so bili vsi potniki v osebnem avtomobilu potniki svojih staršev in nikakor niso vplivali na svojo poškodbo. Zato tista opozorila, da so starši zgled oz. tisti, ki lahko največ naredijo, držijo," je opomnil Kapun.

Podaljšano varovanje otrok
Agencija za varnost v prometu (AVP) je septembra prvič uvedla podaljšano varovanje otrok z Zvezo ZŠAM, in sicer na 50 slovenskih osnovnih šolah, s čimer si želijo v prihodnje obuditi šolsko prometno službo.

AVP je zagotovil tudi triopan znake za šolsko pot, urejena pa bo tudi digitalizacija šolskih poti – zbirni spletni Portal šolskih poti, ki bo dajal pregled nad šolskimi potmi v slovenskih občinah in tudi po posameznih šolah, v prihodnjih letih pa bo narejena tudi celovita digitalizacija šolskih poti.

Anja in Zdravko na prehodih za pešce
AMZS bo s kampanjo Še 365 dni v devetih slovenskih krajih, in sicer v Dravogradu, Hočah, Izlakah, Kopru, Lukovici, Markovcih, Piranu, Slovenski Bistrici in Šenčurju, v kateri nastopata AMZS-maskoti Anja in Zdravko, na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjal, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo. Namen gesla Še 365 dni je poudariti, da imajo otroci pravico do prometne varnosti vse dni v letu, ne le prvih nekaj dni ob začetku pouka, pravijo na AMZS-ju.

Poslanica ministrice
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je v poslanici ob začetku novega šolskega leta učencem in dijakom svetovala, naj ne pozabijo, da je izobrazba zelo pomembna, znanje pa naložba za življenje. Otrokom v vrtcih, šolarjem, učencem in dijakom je zapisala, da se poletne počitnice končujejo, pred vrati je novo šolsko leto. "V prihodnjih mesecih vas čakajo novi, drugačni izzivi, verjamem, da jih že radovedno pričakujete."

Ob tem je spomnila, kako zelo se je sama veselila učnih ur slovenščine, pa tujih jezikov, da niti ne omenja telovadbe; te ure so se ji vedno zdele prekratke, medtem ko je kdo drug morda komaj čakal pouk pri drugih predmetih, je zapisala.

Tako za učence in dijake kot tudi za učitelje je po besedah ministrice pomembno, da skupaj ustvarjajo spodbudno in varno učno okolje. "Medvrstniško nasilje, bodisi verbalno ali fizično, žal ni redkost, zato je prav, da se o tem vsi skupaj odkrito pogovarjamo in iščemo rešitve," je poudarila in dodala, da naj bodo spoštljivi, strpni in priskočijo drug drugemu na pomoč, kadar je to potrebno.

Vzgojiteljem, učiteljem, ravnateljem in drugim zaposlenim v šolah in vrtcih se je ministrica zahvalila za njihov trud in zaželela vse dobro pri njihovem delu. Vzgoja, učenje in izobraževanje mladih zahtevajo veliko energije, odgovornost je velika, zato ministrica upa, da si jim je med poletjem uspelo nabrati novih moči. Prepričana je, da so na novo šolsko leto dobro pripravljeni.

Ministrica je vsem zaželela srečno in uspešno novo šolsko leto.

V tem šolskem letu bo vrtce obiskovalo 85.000 otrok, v osnovnošolskih klopeh bo skoraj 180.000 učenk in učencev, v srednjih šolah pa več kot 74.000 dijakinj in dijakov.

Predsednik republike Borut Pahor je v poslanici pred začetkom novega šolskega leta šolarjem svetoval, naj bodo dobri drug z drugim, naj pazijo eden na drugega, prisluhnejo učiteljem, predvsem pa naj ne preslišijo svojega srca in sanj. "Znanje, ki ga boste pridobili v šoli, vas bo poneslo bližje k njim," je zapisal.