Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Proti goljufom se v zavarovalnicah borijo v posebnih oddelkih, pri tem so jim velikokrat v pomoč tudi detektivi.

Dogovorjene prometne nesreče so del zavarovalniškega vsakdana. Izvajajo jih fizične in pravne osebe ali kriminalne skupine. "Zavarovalna industrija v Evropi ocenjuje, da je okoli deset odstotkov izplačanih škod posledica goljufij. V slovenskih zavarovalnicah letno odkrijemo in preiščemo primere, ki povzročijo škodo za več milijonov evrov," poudarja Klemen Radetič iz Zavarovalnice Triglav.

Gre za primere, ki zahtevajo veliko preiskovalnega dela, zato zavarovalnice kot zunanje sodelavce pogosto najamejo detektive. Dogovorjenim nesrečam je skupno to, da ima vsaka oseba točno določeno vlogo in da v zadnjem času pazijo, da se nesreča res zgodi.

"Potem na kraj dogodka pokličejo policijo in reševalce ter iščejo medicinsko pomoč v UKC-ju. V nadaljevanju gredo na bolniški stalež, imajo fizioterapije in druge oblike zdravljenja," pravi detektivka Tina Kramberger.

"Pogosto je v ozadju tudi motiv odškodnin za telesne poškodbe, v teh primerih se pogosto srečujemo s ponarejeno medicinsko dokumentacijo," dodaja Radetič.

"S tem se obremenjuje zdravstveni sistem, vključuje se po nepotrebnem policija, tako da ne oškodujejo samo zavarovalnice, ampak vse davkoplačevalce. Toda slej kot prej se najdejo dokazi in ljudem bi rekla, da se to ne splača, saj zavarovalnice poznajo njihove metode in načine dela," opozarja Kramberger.

Natančnih evidenc o dogovorjenih prometnih nesrečah mariborski policisti nimajo. Ugotavljajo pa, da je vseh zavarovalniških goljufij na tem koncu države več. Lani so jih obravnavali 17.

Milijonska škoda v zavarovalniških goljufijah