Srečko Prijatelj je v priporu od 13. marca. Foto: MMC RTV SLO
Srečko Prijatelj je v priporu od 13. marca. Foto: MMC RTV SLO
Prijatelj ostal brez plače

Člani mandatno-volilne komisije so ugotovili, da "je v času, ko poslanec zaradi pripora začasno ne more opravljati funkcije, za pravice do materialnih in drugih pogojev za delo poslancev smiselno uporabljati določbe zakona o delovnih razmerjih".

Predsednik komisije Dušan Kumer (SD) je dejal, da zakon o poslancih posebnih določil v zvezi s pravicami poslanca do materialnih in drugih pogojev za delo v primeru, da zaradi pripora začasno ne more opravljati poslanske funkcije, nima. Zato mora komisija do tega zavzeti stališče, ministrstvo za delo pa je predlagalo, da naj se oprejo na zakon o delovnih razmerjih.

Zakon o delovnih razmerjih določa, da suspenz pogodbe o zaposlitvi nastopi med drugim tudi v primeru pripora ali zapora. Delodajalec v primeru začasne nesposobnosti opravljanja dela delavca ne sme odpustiti, razen če so izpolnjeni pogoji za izredno odpoved. V času, ko delavec ne more opravljati dela, mu pravice in obveznosti iz delovnega razmerja mirujejo. Zakon še določa, da se ima delavec pravico in dolžnost vrniti na delo najpozneje v petih dneh po prenehanju razlogov za suspenz pogodbe.

Ivan Gril iz SDS-a pa je poudaril, da je predlagani sklep lahko vprašljiv, saj ustava določa, da je poslancev v DZ-ju 90, trenutno pa je opravilno sposobnih le 89. Bojan Kontič (SD) se s tem ni strinjal in je dejal, da ima Prijatelj še vedno mandat, tako da ustavna določba o 90 poslancih še vedno velja. Da legitimnost dela DZ-ja kljub samo 89 poslancem ni vprašljiva, meni Jakob Presečnik (SLS). Franco Juri iz Zaresa je poudaril, da zakon poslanca tudi ščiti, saj se lahko, če mu krivda ni dokazana, vrne na delovno mesto. Silven Majhenič (SNS) je dejal, da je treba preveriti, ali ima Prijatelj še neizkoriščen letni dopust. Borut Sajovic (LDS) pa opozoril, da se je treba nehati sprenevedati, saj je ugled poslancev padel že zelo nizko.

Prijatelj ostal brez plače