Na dan izbruha afere so kriminalisti obiskali tudi SNS-ove državnozborske prostore. Foto: MMC RTV SLO
Na dan izbruha afere so kriminalisti obiskali tudi SNS-ove državnozborske prostore. Foto: MMC RTV SLO

Zahtevo, da se v prostorih poslanske skupine SNS-a odredi protislušni pregled prostorov je na predsednika državnega zbora Pavla Gantarja pretekli torek naslovil predsednik stranke Zmago Jelinčič. Gantar je zahtevo odstopil generalni sekretarki DZ-ja, saj je šlo, kot je pojasnil, za tehnično zadevo. Po Jelinčičevih besedah policija in Sova takih naprav nista odkrili.

Prijatelj ostaja v priporu
Naj spomnimo, da je Jelinčič to zahteval po izbruhu afere v zvezi s podkupovanjem in potem, ko je v priporu pristal njegov strankarski kolega Srečko Prijatelj. Pred slabima dvema tednoma so policisti in kriminalisti med drugim obiskali in preiskali tako prostore stranke v državnem zboru kot tudi Jelinčičev dom in sedež stranke.

V preiskavo so poleg Jelinčiča in Prijatelja bili vpleteni še zdaj že nekdanji minister za kmetijstvo Milan Pogačnik, nekdanji prvi mož Luke Koper Robert Časar in murskosoboški župan Anton Štihec. Prijatelju, osumljenemu storitve kaznivih dejanj izsiljevanja in nedovoljene proizvodnje ter prometa orožja ali eksploziva, je preiskovalni sodnik zaradi ponovitvene nevarnosti in nevarnosti vplivanja na priče odredil enomesečni pripor. Neuradno naj bi Prijatelja prijeli v trenutku, ko naj bi vzel 323.000 evrov. Njegovi odvetniki so se pritožili, a je zunajobravnavni senat sodišča v Kopru zavrnil pritožbo na sklep o priporu.

Prijatelj ne more računati niti na poslansko imuniteto, saj mu je državni zbor ni podelil, odločitev pa je sprejel soglasno. To pomeni, da je kazenski pregon omogočen.