Nasprotniki družinskega zakonika zbirajo podpise za referendum. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar
Nasprotniki družinskega zakonika zbirajo podpise za referendum. Foto: MMC RTV SLO/G.Petovar
Aleš Primc
Aleš Primc je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice. Foto: MMC RTV SLO

"Ljubezen in skrb sta v družini ključnega pomena, pa tudi mama in oče, moška in ženska vzgojna dimenzija, materinska in očetovska vzgoja in zgled so zelo pomembni," je v spletni klepetalnici Multimedijskega centra pojasnil vodja Civilne iniciative za družine in pravice otrok Aleš Primc.

"Včeraj je bil dan veselja, saj smo lahko prvič demokratično v formalnem postopku izrazili svoje priznanje in spoštovanje do materinstva in očetovstva. Bil je tudi zgodovinski dan, saj smo po naših podatkih z več kot 10.000 zbranimi podporami (brez elektronskih podpor) dosegli najboljši rezultat v zbiranju podpisov za referendum v enem dnevu. Za danes še nimam podatka, je pa tudi danes dan veselja in slišim, da je tudi zelo veliko ljudi, ki oddajajo podporo," je dejal Primc.

Pogovor z vodjo Civilne iniciative za družino in pravice otrok Alešem Primcem si v celoti lahko preberete tukaj.

Zaradi katerih členov je zahtevan referendum? "Zaradi člena, ki iz pravnega namena zakonske zveze izključuje namen zasnovanja družine, člena o otrokovih koristih, v katerem ne piše, da je otrokova največja korist, da ima skrbna in ljubeča mamo in očeta, in v katerem ne piše, da je otrokova korist, da imata mama in oče (ne glede na to, ali živita skupaj) urejene medsebojne odnose in se spoštujeta, člena, da lahko homoseksualne skupnosti svobodno odločajo o rojstvu otrok ..." odgovarja.

Primc je prepričan, da ne obstajajo relevantni pravni razlogi za prepoved referenduma, kar je razvidno iz gradiva zahteve za ustavno presojo. "Upam, da ustavno sodišče ne bo prepovedalo referenduma. Volje ljudstva se ne da zaustaviti. Slovenci smo to herojsko pokazali že velikokrat," je prepričan.

Primc: Veliko ljudi zakonika res ni prebralo
V kampanji zagovornikov zakonika je res veliko ljudi, za katere se mi zdi, da si ga niso niti prebrali, priznava Primc, ki je komentiral tudi pedofilijo v cerkvi. Vodja civilne iniciative pravi, da je hvaležen, da je tema v javnosti izpostavljena.

"Vendar pa je to v prvi vrsti problem katoličanov, ki imamo otroke pri verouku," dodaja. "Verjemite mi, da sem ob treh otrocih še kako zainteresiran, da se te stvari uredijo, in tudi na tem delam. Vendar pa je ob tem treba paziti, da se ne dela krivica veliki večini odličnih duhovnikov, ki ne krivi ne dolžni zaradi teh očitkov trpijo in naredijo mnogo manj dobrega, kot bi lahko," je še zapisal.

"Medijski prostor je tak, kakršen je"
Primc je na vprašanje, zakaj se ne pojavlja v oddajah, kot sta Odmevi in POP Klub, odgovoril, da ima občutek, da "eni ne bi radi, da bi prišel v te oddaje". Pojasnil je, da so bile včasih oddaje že napovedane, nato pa odpovedane, včasih pa je bil že povabljen, nato pa so sporočili, da so našli nekoga drugega. "Takih primerov se je do zdaj nabralo že sedem," pojasnjuje.

"Medijski prostor je tak, kakršen je, na hitro se ne bo spremenil, treba je in bo preživeti tudi v takem medijskem okolju," še meni Primc.