"Trudil se bom, da bi delo TV Slovenija potekalo nemoteno. Kot prioriteto tega kratkega obdobja si bom zadal, da poskušamo skupaj s kolegi odgovornimi uredniki pripraviti programsko-produkcijski načrt za prihodnje leto," je na seji programskega sveta dejal Valentin Areh. Foto: TV Slovenija/Adrian Pregelj

Za imenovanje Valentina Areha je glasovalo 19 članov programskega sveta, dva sta bila proti, dva vzdržana, en član pa ni glasoval. Potrebnih je bilo najmanj 15 od 29 glasov. Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je po glasovanju napovedal, da bo Areha imenoval najpozneje v torek zjutraj. "To pomeni, da bomo imeli jutri na kolegiju TV Slovenija že imenovanega vršilca dolžnosti," je dejal.

"Menim, da je Valentin Areh primeren in usposobljen kandidat za opravljanje nalog vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija, sploh v trenutnih razmerah, ko poteka intenzivni postopek priprave programsko-produkcijskega in finančnega načrta za leto 2021, in to v zaostrenih konkurenčnih in finančnih razmerah. Valentin Areh ima namreč bogate izkušnje na področju medijev in posebej še televizije. Zaposlen je na RTV Slovenija že več kot 10 let, pred tem pa je delal na več komercialnih televizijah," je povedal Grah Whatmough.

Generalni direktor je sicer napovedal, da namerava razpis za direktorja televizije objaviti, ko se končajo dejavnosti s sprejetjem programsko-produkcijskega načrta in finančnega načrta RTV Slovenija za prihodnje leto.

Kot je poudaril predsednik programskega sveta Ciril Baškovič, ima v. d. sicer popolnoma enake pristojnosti kot direktor, le za krajši čas. Areh bo namreč imenovan za največ šest mesecev. "Odgovornost, ki jo bo prevzel, bo zelo velika," je dejal Baškovič.

"Gledanost bomo poskušali povišati predvsem z istimi strategijami, kot jih uporabljajo druge izjemno uspešne javne televizije, kot so BBC, ZDF in ORF. Tukaj gre predvsem za višjo kakovost produkcije, ki bo zadovoljila še tako zahtevne gledalce," je po seji dejal Valentin Areh. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Izidi glasovanja. Foto: TV Slovenija
Izidi glasovanja. Foto: TV Slovenija

Arehova prioriteta bo programsko-produkcijski načrt

Areh je povedal, da ga je generalni direktor RTV Slovenija v nedeljo obvestil o izboru, tako je v ponedeljek podpisal soglasje h kandidaturi. "Trudil se bom, da bi delo TV Slovenija potekalo nemoteno. Kot prioriteto tega kratkega obdobja si bom zadal, da poskušamo skupaj s kolegi odgovornimi uredniki pripraviti programsko-produkcijski načrt za prihodnje leto," je na seji programskega sveta dejal Areh, ki je na pobudo več članov na kratko predstavil svoje poglede in pristope pri delu.

"Verjamem, da se da pripraviti kakovosten programsko-produkcijski načrt 2022, imamo veliko izjemno kakovostnih zaposlenih, ki se spoznajo na svoje delo in imajo tudi ambicije," je dejal. Napovedal je, da se bo sešel z vsemi odgovornimi uredniki, pa tudi z drugimi ustvarjalci, ki so bili morda doslej prezrti in niso imeli svoje besede. Areh meni, da je treba zajeti predloge izboljšav, uporabnih idej in nasvetov čim širše in na čim več ravneh.

Napovedal je tudi, da si bo prizadeval navezati stike z najuspešnejšimi evropskimi javnimi televizijami (BBC, ZDF in ORF), da bi prejeli kakšen nasvet, izkušnje, da bi jih potem tudi vnesli v svojo programsko shemo.

Valentin Areh je dolgoletni novinar in urednik na Televiziji Slovenija, v preteklosti je bil tudi vojni dopisnik. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba.
Valentin Areh je dolgoletni novinar in urednik na Televiziji Slovenija, v preteklosti je bil tudi vojni dopisnik. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba.

Areh se sicer strinja z ugotovitvami programskega svetnika Matjaža Juharta, da na RTV-ju vlada kriza odnosov in da je tudi finančna kriza velika težava. Kot je dejal, je kriza odnosov izjemno akutna in vpliva na kakovost produkcije. Po njegovem mnenju je to ena od zadev, za katere bo dobro, da se z njo sooči naslednji direktor televizije, saj bo sam imel časovno zelo omejen mandat.

Na vprašanje, kakšen odnos bo imel z odgovornimi uredniki, je odgovoril, da odličnega. "Mislim, da jim je treba dati priložnost. Že zdaj opravljajo delo odgovorno, ne vidim nobenih težav glede sodelovanja," je dodal. Po njegovem mnenju so težave televizije, ki se jih je treba lotiti, menedžment, organizacija dela in gledanost. Opozoril je na neenakomerno obremenitev zaposlenih, ljudem je treba prisluhniti.

Za oddaje posebnega pomena je dejal, da jih je treba narediti še boljše – za te oddaje ne sme biti merilo gledanost, ampak še vedno so lahko oddaje še boljše, meni Areh. Za oddaje, ki niso posebnega pomena, pa je po njegovem mnenju ključno merilo mnenje gledalcev, torej gledanost. Na vprašanje, kako dvigniti gledanost, je odgovoril, da s kakovostnim delom in kakovostno produkcijo.

Za oddajo Tarča je dejal, da gre za prioritetno oddajo, za katero v zadnjih letih opažajo dvig gledanosti, kar pa je v popolnem nasprotju z drugimi informativnimi oddajami na televiziji. Za oddajo Studio City pa pravi, da ima stabilno gledanost, kar je znak, da je gledalci ne zapuščajo in jo je treba ohraniti. Po njegovem mnenju je treba v prihodnje spremeniti tudi upravljanje in organizacijo dela, da bi dosegli boljšo povezanost med televizijo in Multimedijskim centrom RTV Slovenija (MMC).

Vodenje TV Slovenija začasno prevzema Valentin Areh

Razrešena direktorica televizije vložila tožbo

Programski svet RTV Slovenija se je seznanil tudi s tem, da je Grah Whatmough 20. avgusta razrešil Natalijo Gorščak z mesta direktorice Televizije Slovenija in da je v tem času sam opravljal dolžnosti direktorja Televizije Slovenija.

Gorščakova je sicer na delovno in socialno sodišče zaradi razrešitve s položaja direktorice TV Slovenija vložila tožbo, v kateri generalnemu direktorju očita, da jo je razrešil s položaja, še preden je pridobil soglasje programskega sveta RTV Slovenija, in da ji ni omogočil zagovora.

V tožbi je podala tudi predlog, naj sodišče do končne odločitve zadrži razrešitev, čemur pa sodišče ni ugodilo. Presodilo je, da Grahu Whatmoughu pri razrešitvi ni bilo treba čakati na soglasje programskega sveta, saj mu zakon omogoča, da direktorico razreši tudi brez njega, če se programski svet o predlogu za razrešitev ne izreče v 15 dneh, kar se je v tem primeru tudi zgodilo. Ugotovilo je tudi, da ji je generalni direktor pred razrešitvijo omogočil zagovor.

Valentin Areh imenovan za v. d. direktorja TV Slovenija