Natalijo Gorščak je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough 20. avgusta razrešil s položaja direktorice TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Natalijo Gorščak je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough 20. avgusta razrešil s položaja direktorice TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Seje se je udeležilo 14 svetnikov, eden premalo za zagotovitev sklepčnosti.

Nesklepčna je bila že seja programskega sveta 16. avgusta, tako da svet tedaj ni obravnaval predloga in glasoval o razrešitvi Natalije Gorščak. Ker se programski svet zaradi nesklepčnosti ni opredelil do predloga, je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough o razrešitvi odločil samostojno – 20. avgusta jo je razrešil.

Stališče programskega sveta tudi v primeru sklepčnosti in glasovanja na ponovljeni seji, ki je bila sklicana, ker tako določa poslovnik, ne bi moglo spremeniti odločitve generalnega direktorja.

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je pred današnjo sejo za STA pojasnil, da bi lahko svetniki z večinskim glasovanjem potrdili, da ta točka ostane na dnevnem redu seje, in o tem opravili razpravo, da "bi se videlo, kakšno je stališče večine programskega sveta, čeprav to ne more več ovreči pravne veljave razrešitve". Lahko pa bi se večina odločila, da se točka črta z dnevnega reda.

Ker seja ni bila sklepčna, je ne bodo več ponavljali. Morebitne uradno sprožene postopke v tej zadevi pa bi lahko obravnavali na prihodnji redni seji programskega sveta 27. septembra.

Natalija Gorščak je po prejemu sklepa o njeni razrešitvi v pisnem sporočilu pojasnila, da namerava s pravnimi sredstvi dokazati, da je delala dobro, v skladu s predpisi in veljavno zakonodajo.

Programski svet spet nesklepčen
Pogovor s predsednikom programskega sveta RTV SLO Cirilom Baškovičem