Karl Erjavec in Ivan Simčič. Foto: BoBo
Karl Erjavec in Ivan Simčič. Foto: BoBo

V pravnem redu ni sankcij za tako ravnanje, to je stvar politične kulture.

Goran Klemenčič, predsednik protikorupcijske komisije
Stanislav Pejovnik
Pejovnik meni, da Simčičevo ravnanje škodi tudi ugledu univerze. Foto: MMC RTV SLO
Vse glasnejši pozivi k Simčičevem odstopu

Komisija za preprečevanje korupcije je poudarila, da je DeSUS-ov poslanec Simčič uporabljal neverodostojno spričevalo, po razkritju pa ni ravnal v skladu s pričakovano stopnjo etike in integritete.

KPK predlaga spremembo zakona o poslancih
Senat protikorupcijske komisije je presodil, da Simčič ni pridobil izobrazbe pete stopnje in da je zavajal svojega takratnega delodajalca, to je obrambno ministrstvo. Vse to predstavlja tveganje za ugled funkcije poslanca. Komisija zato predlaga DZ-ju sprejetje kodeksa poslanske etike oz. spremembo zakona o poslancih, strankam pa oblikovanje etičnih standardov za poslance, so sporočili na današnji tiskovni konferenci.


Ob tem pa so poudarili, da o korupciji v tem primeru ni mogoče govoriti, saj takrat še ni bilo zakona, ki bi pravno in etično definiral ta pojem. Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič je dejal, da sankcij za tako ravnanje v pravnem redu ni, gre za stvar politične kulture.

Univerza bo spremenila statut
Rektor Univerze v Ljubljani Stanislav Pejovnik pa je na novinarski konferenci dejal, da pri celotni zadevi obstaja več pravnih dilem. Med drugim razpravljajo tudi o možnosti ničnosti Simčičevega vpisa. "Moram jasno in glasno povedati, da je sprenevedanja dovolj in da ga ni mogoče več tolerirati. Poslanec mora pokazati originalno spričevalo ali pa odstopiti. Takšno sprenevedanje škodi tudi Univerzi v Ljubljani, ki bo storila vse, da taka dejanja prepreči in sankcionira," je zatrdil.

"Seveda ne morem povedati kaj posebno novega. Stvari poznate. Tožilstvo je sporočilo, da nima originala in da ima ponaredek. Dodatno moram povedati, da je zastaralni rok za kaznivo dejanje in za obnovo postopka potekel, zato univerza ne more pričakovati pravnega sklepa o kaznivem dejanju. To pa ne pomeni, da ne moremo ukrepati. Rad bi vas obvestil, da so v zaključni fazi vsi postopki za spremembo statuta. Sedanji namreč ni imel točke o odvzemu stopnje izobrazbe. Te bomo vgradili. Obravnavali jih bomo v najkrajšem mogočem času, že marca," je pojasnil in dodal, da je malo možnosti, da bi določbe statuta veljale za nazaj.

DeSUS stopil v bran poslancu
Kot je znano, je okrožno državno tožilstvo včeraj potrdilo, da je Simčičevo spričevalo ponarejeno. Simčič se je na filozofsko fakulteto vpisal nezakonito in pred leti upravičeno izgubil službo na obrambnem ministrstvu. Državna tožilka Katjuša Čeferin je dejala, da so to ugotovili že leta 2007 v predkazenskem postopku. Primer je takrat zastaral.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je izjavo tožilstva označil kot "mnenje ene izmed tožilk na državnem tožilstvu", kar pa nikoli ni bilo potrjeno v sodnem postopku. Vprašal se je tudi, zakaj tožilstvo že leta 2003, ko je obravnavalo primer, ni sprožilo ustreznih postopkov, da bi lahko sodišče ukrepalo. Prav sodišče je namreč po Erjavčevih besedah edino v tej državi, ki lahko s pravnomočno sodbo ugotovi, ali je bilo spričevalo dejansko ponarejeno.

V pravnem redu ni sankcij za tako ravnanje, to je stvar politične kulture.

Goran Klemenčič, predsednik protikorupcijske komisije
Vse glasnejši pozivi k Simčičevem odstopu