Brezplačnika pod drobnogledom preiskovalne komisije. Foto: MMC RTV SLO
Brezplačnika pod drobnogledom preiskovalne komisije. Foto: MMC RTV SLO
Milan Kučan
Tudi Milan Kučan je imel svoj brezplačnik - Predsednik. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednica preiskovalne komisije, ki preiskuje izhajanje brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, Melita Župevc po koncu seje ni želela dati izjave. Več naj bi povedala na novinarski konferenci v ponedeljek.

"Duh iz steklenice"
Glede delovanja komisije se je znova oglasil SDS. V največji opozicijski stranki so namreč prepričani, da preiskovalna komisija, ki jo sestavljajo koalicijski poslanci, ne deluje objektivno in da je politično pristranska, saj preiskuje le brezplačnika, ki naj bi bila pred volitvami leta 2008 naklonjena zdajšnji opoziciji.

Aleksander Zorn (SDS) je kot član te komisije želel preiskavo razširiti še na brezplačnik Dobro jutro, ki naj bi bil naklonjen trenutni koaliciji, a so v komisiji razširitev preiskave zavrnili. Zorn je zaradi tega iz komisije izstopil, so v SDS-u pojasnili v sporočilu za javnost.

V največji opozicijski stranki menijo, da bi z razširitvijo preiskave še na druge brezplačnike lahko "spustili duha iz steklenice", česar pa naj bi se koalicijski poslanci bali. Strah naj bi bil po mnenju SDS-a povezan z izdajanjem brezplačnika Predsednik.

Sporni Predsednik
Brezplačnik Predsednik so ljudje prejeli na domove med predsedniško kampanjo Milana Kučana leta 1992. Ob tem v SDS-u navajajo, da je agencija za plačilni promet in informiranje v letih 1993 in 1994 ugotovila, da je podjetje Studio Marketing, ki je za Kučana opravljalo marketinške storitve med njegovo predvolilno kampanjo in izdajalo brezplačnik, utajilo davke v višini 6 milijonov tolarjev, z zamudnimi obrestmi pa kar 17,1 milijona tolarjev.

Studio Marketing se je na odločitev revizije pritožil, vendar je bila pritožba na vrhovnem sodišču zavrnjena, podjetju pa naloženo plačilo utajenega davka z obrestmi.

Milan Kučan, ki je bil takrat že predsednik republike, je novinarki RTV-ja glede nepravilnosti v podjetju, ki mu je financiralo kampanjo, povedal, da leta 1992 zakonodaje, ki bi urejala financiranje volilnih kampanj, še ni bilo, navajajo v največji opozicijski stranki.

SDS: Naše volilne kampanje brez nepravilnosti
V SDS-u poudarjajo, da niti Računsko sodišče niti pravosodni organi, policija in protikorupcijska komisija SDS-u nikoli niso očitali nepravilnosti pri volilni kampanji.

Prav tako med stranko ter brezplačnikoma Slovenski tednik in Ekspres ni nobene povezave, kar pa za brezplačnik Predsednik in kampanjo Kučana ne morejo reči, še dodajo.

Komisija o brezplačnikih se je na zaprti seji sešla že v začetku decembra. Po takratni seji je Župevčeva dejala, da je komisiji uspelo pridobiti podatke, kdo so bili pisci besedil v brezplačnikih, zato bo predvidoma januarja poleg glavnih posojilodajalcev zaslišala tudi pisce.