Vodja sindikata PSS Rok Cvetko. Foto: BoBo
Vodja sindikata PSS Rok Cvetko. Foto: BoBo

Policijski sindikat Slovenije (PSS) se je odzval na izjave ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, izrečene v oddaji Politično s Tanjo Gobec.

Sorodna novica Poklukar: Zakon daje možnost lomastenja po policiji; Hojs: Dobili bomo policijo, ki bo strokovna

Hojs je sindikatu med drugim očital, da deluje politično pod okriljem stranke LMŠ, ker se je kongresa sindikata leta 2019 udeležil tudi tedanji predsednik vlade Marjan Šarec. Sindikat je reprezentativen, vlada pa nastopa v vlogi delodajalca, zato sindikat na zaključni del kongresov lahko vabi predstavnike delodajalca, torej vlade. Odločitev o udeležbi je prepuščena vabljenim. PSS je spomnil, da je leta 2007 na kongres povabil tudi tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Janša je tedaj udeležbo opravičil zaradi službenih obveznosti in pri tem ni izrazil nobenih zadržkov v smislu nesprejemljivosti ali politizacije, je navedel sindikat.

Sorodna novica Vodilni policisti prejeli sklepe o prenehanju položaja, Olaj zavrača očitke o kadrovskih čistkah

PSS zavrača tudi navedbo Hojsa, da se je PSS strinjal z zakonsko uvedbo mandatnih delovnih mest. O tem ni bilo nobenega usklajevanja. PSS pa ves čas in še danes nasprotuje "novim spornim določbam" zakona o organiziranosti in delu v policiji. Ta zadeva nadalje sodi v kolektivno pogodbo za policiste, ker "je to edini mogoči način, da se izključi politične kadrovske interese za vse čase in vse politične akterje".

"Iz navedenih razlogov izjavo ministra ocenjujemo kot zlonamerno, njen namen pa je (ponovno) zvračanje krivde za njegova nedopustna ravnanja na druge oziroma izogibanje odgovornosti. Izvajanje ministra je mogoče razumeti, da je zanj kolektivno dogovarjanje, kot ena od temeljnih demokratičnih pridobitev EU-ja, nekaj nepredstavljivega, saj si slovensko policijo, kot je mogoče sklepati iz njegovih izjav, v svojem mandatu kar prilašča," je sklenil PSS.

Oddaja Politično, v kateri je nastopil Hojs