Kaj razhajanje med Pahorjem in njegovo stranko pomeni za odločanje o usodi SD-ja? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kaj razhajanje med Pahorjem in njegovo stranko pomeni za odločanje o usodi SD-ja? Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Usoda zlatega pravila še negotova

Prvak SD-ja Borut Pahor bo na ponedeljkovem predsedstvu stranke lastno stranko in poslanske kolege skušal prepričati o nujnosti zlatega pravila za uravnotežene finance. A videti je, da je Pahor v svoji podpori zlatemu fiskalnemu pravilu v lastni stranki bolj kot ne osamljen, je za TV Dnevnik poročala Mojca Š. Pašek.

Andreja Černak Meglič ostaja v nasprotovanju spremembam 148. člena ustave neomajna. Z njo se strinjata tudi Dejan Židan in Srečko Meh, torej lahko vladni koaliciji pri nabiranju 60 poslanskih glasov spodleti.

"Stranka se bo poenotila"
Iz opozicije je namreč zagotovljen le Pahorjev glas, ki pa na predsedstvu lahko pričakuje celo nasprotno stališče stranke. Igor Lukšič je napovedal, da se bo stranka poenotila. Matevž Frangež pa ugotavlja, da so Pahorjevi argumenti politični. Sam si želi vsebinske.

Podobne pomisleke imajo tudi drugi poslanci SD-ja. Ključni se nanaša na to, da so uravnotežene finance zajete že v zakonu o javnih financah, in to zadošča priporočilu Evrope.

Ob teh napovedih pa ostaja odprto tudi vprašanje, kaj razhajanje med Pahorjem in njegovo stranko pomeni za odločanje o usodi SD-ja in še bolj Boruta Pahorja na bližajočem se strankinem kongresu.

Usoda zlatega pravila še negotova