Funkl meni, da bi moral referendum o malem delu potekati še s kakšnim drugim referendumom. Foto: MMC RTV SLO
Funkl meni, da bi moral referendum o malem delu potekati še s kakšnim drugim referendumom. Foto: MMC RTV SLO

Predlagani datum morajo potrditi še poslanci v parlamentu. Glasovanje o omenjenem datumu bo jutri na seji DZ-ja.

Referendumski dan zaradi varčevanja
Opozicija se je zavzemala za združitev več referendumov, temu predlogu pa je vladna stran nasprotovala. Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je prepričan, da bi morali določiti datum in na ta datum razpisati več referendumov.

Z združitvijo več referendumov so se strinjali tudi v gibanju, ki je referendum zahtevalo. Vodja Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marko Funkl je pritrdil opoziciji, saj meni, da je več referendumov na en dan primerno tako iz vidika varčevanja kot iz vidika večje udeležbe.

Predstavnik ZSSS-ja Milan Utroša meni, da bi bilo smiselno združiti referendum o malem delu in referendum o pokojninskem zakonu. "Mislim, da so ljudje, ki bodo prišli na referendum, dovolj pametni, da se bodo lahko odločili o dveh vprašanjih, saj navsezadnje so ti ljudje tudi vas izvolili," je Utroša odgovoril koalicijskim poslancem, ki kot enega izmed razlogov proti več referendumom na isti dan navajajo težavo ljudi pri odločanju o več vprašanjih.

Vito Rožej (Zares) se z referendumskim dnevom strinja, a v tem primeru bi tudi po njegovem mnenju morali odločati samostojno, brez dodatnih referendumskih vprašanj.

Majda Potrata (SD) je na očitano razsipnost vlade pri organizaciji referendumov odgovorila, da je varčevalni program vlade dovolj dober in da se že kažejo pozitivni učinki tega programa, zato se ji združevanje referendumov zaradi nižjih stroškov ne zdi smiselno.