S pomočjo videopovezave se je v sojenje vključil tudi nekdanji predstavnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen. Foto: MMC RTV SLO
S pomočjo videopovezave se je v sojenje vključil tudi nekdanji predstavnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen. Foto: MMC RTV SLO

Vse takratne dejavnosti Patrie v Sloveniji so bile sicer po njegovih besedah usmerjene v zagotovitev pravičnega izbora. Na Okrajnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevalo zaslišanje Niittynena, ki je prek videokonference tokrat odgovarjal na vprašanja zagovornikov, obtoženih v zadevi Patria.

Niittynen: Patria ni imela interesov vplivati na izbor dobavitelja
Niittynen je v dopoldanskem delu zaslišanja povedal, da Patria ni imela interesa, da bi kakor koli vplivala na izbor dobavitelja. "Edino relevantno vprašanje za nas je bilo, ali bodo upoštevane Patriine prednosti na razpisu. Izvedeli smo namreč, da so bile specifikacije oklepnikov na razpisu prilagojene konkurentom, zato smo le želeli naše prednosti predstaviti osebam na ministrstvu za obrambo," je dejal.

Na vprašanje zagovornika Jožeta Zagožna Borisa Marčiča, ali so se pri tem kdaj srečali s kakšnim izmed članov izborne komisije, je Niittynen pojasnil, da so se na začetku srečali z Mihom Matkom, v poznejši fazi pa tudi s polkovnikom Draganom Bavčarjem, vendar ne ve, ali sta bila omenjena člana izborne komisije.

Riedl vsaj 20-krat zahteval predplačilo
Marčiča je še zanimalo, ali je pogodbeni partner Patrie v Sloveniji Hans Wolfgang Riedl Niittynenu leta 2005 kdaj omenil, da Jože Zagožen zahteva 30 odstotkov predplačila, ker naj bi sicer izstopil iz projekta. Niittynen je v povezavi s tem pojasnil, da je Riedl vsaj 20-krat zahteval predplačilo, pri čemer se je skliceval na prakso iz projekta na Hrvaškem, a se ne spomni, da bi kdaj pri tem omenjal Zagožna.

Sestanek pri Borisu Soviču
Glede sestanka, ki naj bi potekal julija 2006 med Zagožnom, Janezom Janšo in Walterjem Wolfom v hiši takratnega mariborskega župana Borisa Soviča v Mariboru, pa je dejal, da se spominja Riedlovega sporočila v povezavi s tem, vendar ne ve, ali je sestanek dejansko bil. Dejal je tudi, da sam nikoli ni bil na sestanku, na katerem bi bil navzoč Janša. Prav tako ne ve, da so v povezavi s projektom kdaj obstajali stiki z Janšo.

Manjkali Janša, Krkovič in Wolf
Obravnave se izmed obtoženih udeležujeta Jože Zagožen in Ivan Črnkovič, manjkajo pa Janša (ki se je opravičil zaradi službenih obveznosti), Tone Krkovič in Walter Wolf. Za vse tri je sodnica znova ocenila, da njihova navzočnost na obravnavi ni nujna. Obtožni predlog omenjene sicer bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria.