Sojenje peterici traja že več kot eno leto. Foto: BoBo
Sojenje peterici traja že več kot eno leto. Foto: BoBo

Že na prejšnjem zaslišanju je sicer pojasnil, da je pri vseh velikih projektih bistvena vladna odobritev. Današnjega zaslišanja se je udeležil le nekdanji prvi mož HSE-ja Jože Zagožen. Premier Janez Janša se je opravičil, da se obravnave ne danes ne v torek ne bo mogel udeležiti zaradi priprav na udeležbo na vrhu Azija-Evropa, ki se začne prihodnji ponedeljek v Laosu, ima pa tudi druge obveznosti.

Walterja Wolfja je opravičil njegov zagovornik. Zadržale naj bi ga zdravstvene težave, a dokumentacije, ki bi to dokazovale, še nima. Lastnik Rotisa Ivan Črnkovič je sporočil, da je ujet v prometu zaradi vremenskih nevšečnosti, brigadir Tone Krkovič pa se tudi tokrat ni opravičil.

Nittynen je že na zaslišanju pred tremi tedni pojasnil, da bo pričal, čeprav je na Finskem osumljen kaznivega dejanja v tej isti aferi.

Vrhovni tožilec Andrej Ferlinc je Niittynenu pokazal dokument, ki ga je Fincu poslal avstrijski poslovnež Hans Wolfgang Riedl in v katerem se omenja "organizacija". Niittynen je Ferlincu pojasnil, da ne ve, kaj pomeni organizacija, in dodal, da je v dokumentu veliko napak.

Pomoč stranki?
Ferlinc je Niittynena spomnil, da je v postopku na Finskem sam povedal, "da so s podporo želeli pomagati stranki, da bi ostala tudi po volitvah". Ta pogovor je bil špekulativen, šlo je za ugibanja, je dejal Niittynen, ki je dodal, da ni nihče zahteval podpore stranki. Prav tako Patria ni nikomur obljubila podpore, je še izjavil Niittynen.

Niittynen je med zaslišanjem večkrat omenil, da je imel Riedl zmotne informacije. Ena izmed napačnih Riedlovih navedb je ta, da je Zagožen tajnik SDS-a, je izpostavil Niittynen in dejal, da je Riedl v enem izmed elektronskih sporočil omenil, da ima Zagožen aktivno politično vlogo, a se je izkazalo, da te navedbe ne držijo. Niittynen prav tako ni vedel, ali sta bila Zagožen in premier Janša v kakršnih koli stikih.

Sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Tonetu Krkoviču, Ivanu Črnkoviču in Walterju Wolfu na Okrajnem sodišču v Ljubljani traja že več kot eno leto. Začelo se je 5. septembra lani. Obtoženi so kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria. Vseh pet obtoženih očitke zanika.