Aleš Rezar (Svoboda) je novi predsednik preiskovalne komisije. Foto: Zajem zaslona
Aleš Rezar (Svoboda) je novi predsednik preiskovalne komisije. Foto: Zajem zaslona

Člani preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, so se namreč v torek po nekajtedenskem zastoju in odstopu nekdanjega predsednika Miha Lamuta dogovorili o nadaljnjem delu. Marca bodo izvedli soočenje direktorjev NPU-ja in Sove, Darka Muženiča in Joška Kadivnika, v prihodnjih mesecih bodo zaslišali tudi premierja Roberta Goloba. Vzporedno se bodo posvetili še domnevnim zlorabam urada za preprečevanje pranja denarja.

Člana komisije iz opozicijskih vrst, poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič in poslanec SDS-a Branko Grims, sta sicer že večkrat podala predlog za prednostno zaslišanje predsednika vlade Goloba in njegovega nekdanjega neformalnega svetovalca za varnost Miloša Milovića. Prav tako pa so se člani komisije v zadnjih tednih vrteli okoli vprašanja, ali je Lamut presegel pooblastila, ko je direktorju Sove dovolil vpogled v pričanje nekdanjih ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava.

Rezar: Diskreditacija, kompromitiranje, proceduralni manevri

Sorodna novica Vida Čadonič Špelič: Zakaj junak ne pride pred javnost? Aleš Rezar: Golob bo podal zaključne misli.

Rezar pa je v sredni izjavi za Slovensko tiskovno agencijo zapisal, da bi moral biti cilj vseh članov komisije po njegovem mnenju enak, in sicer iskanje objektivne resnice. "Tukaj pa naletimo na oviro – opozicijska člana z namerno diskreditacijo predsednika komisije, neutemeljenim kompromitiranjem prič in s proceduralnimi manevri zavlačujeta njeno delo in jo oddaljujeta od cilja. S tem se seveda spodkopava legitimnost komisije in hkrati odvrača pozornost od ključne vsebine preiskave, kar pa je nedopustno," je prepričan.

Zatrjuje, da bo njegovo ključno vodilo pri vodenju komisije zakonitost preiskave ter da nima nobenih zadržkov, da komisija pod drobnogled vzame tudi predstavnike Golobove vlade.
Poudarja tudi, da ne bo dopuščal, da tempo dela komisije narekujeta opozicijska člana, "ki imata očitno en sam namen – nikoli se ne lotiti preiskave spornih praks prejšnje vlade". Kot nelegitimno ocenjuje, da bi težo posameznih sumov kaznivih dejanj presojali na podlagi tega, kaj najbolj zanima ljudi, ali da bi ta sledila bodisi opozicijskim bodisi koalicijskim željam.

Na vprašanje, kako bo to torej dosegel, je Rezar odgovoril, da ne bo spreminjal pravil delovanja parlamentarne komisije, držal se bo poslovnika o parlamentarni preiskavi, ki v 10. členu med drugim določa, da predsednik komisije določa vrstni red zaslišanj prič. Ta je v danem primeru do določene mere že začrtan z delom, ki sta ga pripravila njegov predhodnik in zunanji strokovni sodelavci. "Prav tako moramo priti do nekih dognanj oz. vsebine, s katero bomo lahko potem nadaljevali preiskavo in zaslišali tudi druge vpletene," je pojasnil.

Sorodna novica Lindav: Avtonomnost policije je danes več kot očitno na izjemno veliki preizkušnji

Prepričan je tudi, da ljudi bolj kot vrstni red prič in morebitna kontaminiranost prič zanima, kdo od zaposlenih v policiji je v času epidemije covida-19 prekoračil svoja pooblastila, kdo je zaposloval in nagrajeval policiste, ki so bili pripravljeni izvajati sporne prakse zunaj etičnega kodeksa, ter kdo je nezakonito brskal po bančnih računih.

Rezar tako zagotavlja, da bo komisija preiskala vse, kar je v njeni domeni. "A kot njen predsednik ne bom dopustil, da kdor koli s takšnimi in drugačnimi ravnanji odvrača pozornost od njenega temeljnega poslanstva, to je preiskati sume nezakonitega delovanja urada za preprečevanje pranja denarja in političnega vmešavanja v delo policije," je še zapisal.

Kot je še dodal za STA, pa pričakuje, da bo komisija zdaj svoje delo nadaljevala z večjim številom zaslišanj. "Upam, da bo preiskovalna komisija dobila malo višji tempo. Ne bom popuščal, da bomo izgubili fokus zaradi raznih manevrov, bodisi dvomov v legitimnost postopka ali priče," je napovedal Rezar. Glede uhajanj informacij z zaprtih sej pa je poudaril, da je to protizakonito. V primeru kršitev v prihodnje pa bodo ukrepali skladno z zakonodajo, je še zatrdil.

SDS: Koalicija preiskuje samo sebe

V poslanski skupini SDS-a so v odzivu ocenili, da se saga parlamentarne komisije z novim predsednikom nadaljuje s prakso, ko koalicija preiskuje in ščiti sama sebe. "Pri tem je odvračanje pozornosti od ključnih problemov v državi taktika, ki se bo, pričakovano, okrepila pred evropskimi volitvami," so zapisali.

NSi: Ključno vprašanje je, ali je Golob zlorabil svojo politično moč

Vida Čadonič Špelič. Foto: MMC RTV SLO
Vida Čadonič Špelič. Foto: MMC RTV SLO

Ostra je tudi poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič, ki je nad besedami Rezarja začudena. Kot je poudarila v izjavi za STA, mora tempo dela narekovati predsedujoči preiskovalni komisiji, v danem primeru poslanec Rezar. "Vsi člani komisije pa mislim, da smo enakovredni in se ne moremo deliti na pozicijo in opozicijo, če hočemo resnično odgovoriti na vprašanje, ki izhaja iz naslova komisije," meni. To je po njenem mnenju zelo jasno, in sicer: "Ali so se najvišji predstavniki oblasti mešali v delo policije in ali so z vpogledi v račune tudi zlorabljali svoje pristojnosti?"

Sama pa kot ključno vprašanje vidi tudi, ali je sedanji predsednik vlade Robert Golob, ki ima trenutno oblast, zlorabil svojo politično moč. "Zanima me tudi prejšnja vlada, vendar prejšnja vlada v tem trenutku ne vlada, sedanja vlada s predsednikom na čelu pa ima vso moč vpliva," je Vida Čadonič Špelič zavrnila očitke o namenu, da se komisija ne bi lotila preiskave spornih praks prejšnje vlade.

Poslanka NSi-ja se tako čudi, da predsednik komisije meni, da mu kdo narekuje delo. "Naj začne delati. Jaz pričakujem, da bo delal. Nič drugega," je kritična.

Ob tem je spomnila, da so bile doslej vse seje komisije sklicane na predlog predsednika komisije, bodisi Rezarja bodisi njegovega predhodnika poslanca Svobode Mihe Lamuta. Na predlog opozicije je bila sklicana zgolj seja, na kateri so sprejeli sklep, da naj zakonodajnopravna služba DZ-ja poda mnenje o pravni podlagi za vpogled predstavnikov Sove v zapis zaslišanja dveh prič in o morebitni prekoračitvi pooblastil nekdanjega predsednika preiskovalne komisije Lamuta.

Vida Čadonič Špelič je zavrnila tudi očitke o namerni diskreditaciji predsednika komisije. "Politiki se pogovarjamo, sprašujemo in predlagamo," je poudarila in dodala, da sama ni nikoli izrekla nesramne besede o delu komisije ali njenem predsedniku. Ocenila je še, da očitno v Svobodi nimajo nobenih argumentov in je zato predsednik komisije danes po njenih navedbah postregel s floskulami.