Nekdanji slovenski nadškof in ljubljanski metropolit naj bi bil med ožjimi kandidati za kadinala. Foto: RTV SLO
Nekdanji slovenski nadškof in ljubljanski metropolit naj bi bil med ožjimi kandidati za kadinala. Foto: RTV SLO
Benedikt XVI.
Papež naj bi marca imel svoj prvi koncistorij. Foto: EPA

Časnika La Repubblica in Corriere della Sera sta prepričana, da bo papež 22. februarja sporočil datum koncistorija, na katerem imenuje nove kardinale.

Ker med najavo in izvedbo ponavadi preteče en mesec, naj bi se prvi koncistorij Benedikta XVI. zgodil okoli 25. marca. Oba časopisa sta objavila tudi seznam kandidatov, med katerimi je tudi prefekt kongregacije za redovnike Franc Rode, ki mu naziv pripada že zaradi funkcije. Rode namreč vodi enega od ministrstev Svetega sedeža in običajno so vodje kardinali.

Druga imena ...
V vatikanski kuriji pa je še nakaj takih, ki so v podobnem položaju kot Rode. Na primer državni tajnik za odnose z državami Giovanni Lajolo ali Američan William Levada, ki je nadomestil papeža na čelu prefekture za doktrino vere. Zunaj kurije pa je skoraj gotovo ime Stanislava Dziwisza, nekdanjega osebnega tajnika prejšnjega papeža, ki je med tem postal nadškof v Krakovu.

Vseh kandidatov naj bi bilo tako okrog 20, kar je manj, kot jih je ponavadi imenoval Janez Pavel II. Ta je kar 35 novih kardinalov imenoval nazadnje oktobra leta 2003.