Kandidature za župana Tržiča Rupar ne bo umaknil. Foto: RTV SLO
Kandidature za župana Tržiča Rupar ne bo umaknil. Foto: RTV SLO
Blok v Šiški v Ljubljani, v katerem je Rupar lastnik enega izmed stanovanj. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Ruparjev odstop mora najprej potrditi državni zbor. Foto: RTV SLO

Da tega nisem prijavil komisiji ... Je pa mogoče premalo resno jemati to komisijo, saj ne vemo, ali bo ali ne bo.

Rupar o razlogu, zakaj premoženja ni prijavil
Ksenja Slak
Afera se je začela s stanovanjem, kjer je živela Slakova. Foto: RTV SLO

Razlog za odstop naj bi bila afera s stanovanjem, ki ga Rupar ni prijavil protikorupcijski komisiji. Tudi SDS se s potezo svojega poslanca strinja in jo tudi podpira. Koalicijske stranke te poteze ne komentirajo.

Nad Ruparjevim odstopom pa niso presenečeni v opozicijskem SD-ju. Menijo, da je logična poteza poslančevih dejanj. V LDS-u so mnenja, da je to stvar Ruparja in ne celotne stranke.

Janša: Volivci naj odločijo
Premier Janša je na novinarski konferenci povedal, da ga je v telefonskem pogovoru poslanec Rupar obvestil, da bo odstopil kot poslanec državnega zbora. S tem naj bi razbremenil preiskavo o aferi v zvezi z njegovim stanovanjem. Janša meni, da je prav, da bo Rupar odstopil. Prvič se je namreč v Sloveniji zgodilo, da je poslanec vrnil mandat, ki so mu ga zaupali volivci, da bi sredi mandata razbremenil preiskavo. Na ta način bo Rupar tudi "zunaj politike dokazal svojo nedolžnost." Kar zadeva župansko funkcijo, je Janša poudaril, da se ta Ruparju izteče kmalu in da bodo volivci odločili, ali ga ponovno želijo za župana.

Rupar samoiniciativno pri Kosu
S komisije za preprečevanje korupcije so sporočili, da se je Rupar samoiniciativno oglasil pri njih in predal vse dokumente, povezane s svojim premoženjskim stanjem, med drugim tudi o stanovanjih, ki jih komisiji ni prijavil.

Drago Kos je pojasnil, da se je Rupar oglasil na sedežu komisije, kjer so izpolnili obrazec za spremembo premoženjskega stanja, in s tem je njegova obveznost izpolnjena. Tako se je Rupar izognil postopku, ki ga predvideva zakon o preprečevanju korupcije.

Kdo bo nasledil Ruparja?
Ko bo Rupar odstopil, bo prenehal njegov poslanski mandat. Njegov odstop mora državni zbor potrditi z ugotovitvenim sklepom, ki ga pošlje državni volilni komisiji. Ruparjevo poslansko mesto bodo potem ponudili tistemu kandidatu z liste kandidatov v volilni enoti, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki odstopa s funkcije. V volilni enoti številka ena s sedežem v Kranju, kjer je kandidral Rupar, bi tako poslansko mesto dobil Bojan Homan, če bi se on odpovedal funkciji, bi jo dobil Bogomir Vnučec, če pa bi se odpovedal tudi on, bi poslanec postal Janez Potočnik.

Od kandidature za župana Tržiča pa Rupar ne more več odstopiti. Njegova kandidatura bi namreč prenehala le, če bi umrl ali pa če v občini ne bi več imel stalnega prebivališča.

V SDS-u se z odstopom strinjajo
Poslanka SDS-a Eva Irgl je povedala, da se v stranki s ponujenim odstopom strinjajo, čeprav o njem še nimajo nobenega dokumenta. Irglova je povedala, da "če je prišlo do kršitev in če je že kot poslanec odstopil, potem isto velja tudi za župansko funkcijo." V stranki se sicer še niso pogovarjali o tem, ali je Rupar še zaželen član SDS-a.

Spor z najemnico razkril ozadje
Kot pojasnilo, zakaj ni navedel lastništva za obe stanovanji, je Pavel Rupar povedal, da ni vedel, da mora stanovanji prijaviti, če ni vpisan kot lastnik v zemljiško knjigo. Kasneje je dodal, da komisiji, ki jo vodi Drago Kos, podatkov ni poslal, ker je ne gre jemati resno.

Da ima Rupar v lasti omenjeni stanovanji, so razkrili v torek po njegovem sporu z najemnico ljubljanskega stanovanja Ksenijo Slak, ki je bila tudi občasna sodelavka časopisa Direkt. V spor so bili vpleteni tudi drugi zaposleni na časopisu, v javnosti pa krožijo različne zgodbe o pravem poteku dogodkov, saj so nekateri udeleženci svojo plat zgodbe večkrat spremenili.

V ozadju izsiljevanje?
Spor med Ruparjem in Slakovo je po njegovih besedah izbruhnil potem, ko mu ni hotela izročiti zanj obremenilnih dokumentov, ki jih našla na uredništvu omenjenega časopisa. Časopis naj bi ga izsiljeval. Da skuša Direkt poslancu afero podtakniti, je zatrjevala tudi Slakova, ki je medtem ostala brez službe pri Direktu. V časniku odločno zanikajo, da naj bi Ruparja izsiljevali.

Da tega nisem prijavil komisiji ... Je pa mogoče premalo resno jemati to komisijo, saj ne vemo, ali bo ali ne bo.

Rupar o razlogu, zakaj premoženja ni prijavil