Slovenija bo od Rusije prejela še 76,62 milijona dolarjev plus obresti. Foto: EPA
Slovenija bo od Rusije prejela še 76,62 milijona dolarjev plus obresti. Foto: EPA

Ruska vlada je po poročanju ruskih tiskovnih agencij tak način poplačila določila v resoluciji, s katero je potrdila amandmaje k rusko-slovenskemu sporazumu o plačilu klirinškega dolga nekdanje Sovjetske zveze nekdanji Jugoslaviji.

Prvi del dolga v blagu, poleg ladje, bo Rusija vrnila v skladu s pogodbo med državnim podjetjem Rosoborenexport in slovenskim ministrstvom za obrambo. Triglav je bil namreč vreden 35 milijonov evrov, ostane pa še 17,57 milijona evrov.

Pogodba: Plačilo dolga v blagu, če tega ne bo, pa v denarju
Drugi del dolga, torej denar, bo, vključno z obrestmi, Sloveniji nakazan v desetih dneh od podpisa amandmajev. Ruska vlada je ministrstvom za finance, zunanje zadeve in gospodarstvo in razvoj ter banki Vnešekonombank naložila, naj dosežejo dogovor o načinu poplačila s slovensko stranjo ter podpišejo ustrezne amandmaje k sporazumu.

Generalna direktorica direktorata za javno premoženje na ministrstvu za finance Miranda Groff-Ferjančič je dejala, da ruski predlog pozdravljajo, da pa morajo še preveriti, na kakšen način so v ruskem predlogu obračunane obresti. Če so obračunane, kot je določeno v sporazumu med državama o poplačilu klirinškega dolga, bi lahko Slovenija in Rusija aneks k sporazumu podpisali zelo hitro, je še dejala.

Kot je znano, sta Slovenija in Rusija sporazum o poplačilu klirinškega dolga podpisali 13. novembra 2007. V skladu s sporazumom mora Rusija v treh letih dolg poravnati v blagu. Če dolg v blagu v treh letih ne bo poravnan, pa mora Rusija preostanek poravnati v denarju.