Branimir Štrukelj je dejal, da Pogačar
Branimir Štrukelj je dejal, da Pogačar "ve, kako te stvari tečejo", kar ga navdaja z optimizmom. Foto: BoBo
Peter Pogačar
Glavni vladni pogajalec je postal Peter Pogačar. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Jakob Počivavšek
Jakob Počivavšek meni, da bi bil dogovor lahko sklenjen razmeroma hitro. Foto: BoBo
Novi minister za javno upravo Rudi Medved je prepričan, da je dogovor s sindikati mogoče doseči razmeroma hitro. Foto: BoBo

Res je sicer, da še nikoli ni vodil pogajanj, ampak zmeraj je enkrat prvič, tako da me to v resnici navdaja z nekim optimizmom, da bomo osredotočeni na sam predmet pogajanj, slej kot prej sta to podpis stavkovnih sporazumov in izboljšanje plač v javnem sektorju, ki so zadnjih šest let izrazito zaostajale za gospodarsko rastjo.

Branimir Štrukelj o Pogačarju
Nova kadrovska imenovanja vlade

Vlada je imenovala pogajalsko skupino za dialog s sindikati javnega sektorja, vodil jo bo Peter Pogačar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Skupina se bo sešla v prihodnjih dneh in pripravila izhodišča, v 14 dneh pa računajo na začetek resnih pogajanj s sindikati, je povedal minister za javno upravo Rudi Medved in pojasnil, da z imenovanjem pogajalske skupine uresničujejo zavezo, da bodo nemudoma začeli dialog o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja.

Po njegovih besedah so v pogajalski skupini visoko usposobljeni predstavniki z domala vseh ministrstev, v ožji skupini pa predstavniki iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca, generalnega sekretariata vlade, finančnega ministrstva in ministrstva za javno upravo.
Pogačarjeva namestnica na čelu pogajalske skupine bo Lidija Apohal Vučkovič z ministrstva za javno upravo, člani ožje skupine pa so še Anja Kopač Mrak in Vojmir Urlep iz kabineta predsednika vlade, državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec, Mojca Ramšak Pešec z generalnega sekretariata vlade, Štefka Korade Purg in Branko Vidič z ministrstva za javno upravo ter v. d. direktorja vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle.

Pogačar, ki bo pogajalsko skupino vodil, ima po Medvedovih besedah izkušnje in dolgoletno prakso delovanja v državni upravi. "Ni politična osebnost, kar se nam je zdelo v tem trenutku seveda tudi bistveno," je dejal Medved in pojasnil, da bo zato lahko k vodenju pogajalske skupine pristopil neobremenjeno. "Ima pa polna pooblastila vlade, da vodi to pogajalsko skupino in ob strokovni pomoči celotne ekipe, ki je imenovana v to skupino, ta pogajanja s sindikati javnega sektorja pripelje tudi uspešno do zaključka, kar je seveda želja tudi sindikatov javnega sektorja," je še dodal.

Pogajanja uspešnejša, če jih ne vodi minister
To, da sam kot minister za javno upravo ne bo vodil pogajalske skupine, po Medvedovih besedah ni nenavadno. Poudaril je, da to ni nezaupnica njemu kot ministru, in spomnil na dogovor na vladni ravni že od vsega začetka, da teh pogajanj ne bo vodil neposredno minister za javno upravo.

Kot je pojasnil minister, so bila v preteklosti najuspešnejša pogajanja s sindikati takrat, ko teh pogajanj niso vodili ministri. Tako je omenil tudi primer, ko je pogajanja vodil nekdo, ki ni bil zaposlen v javni upravi, ampak v zasebnem sektorju, zaradi česar je neobremenjen lažje vodil dialog.

Pogajanja se ne bodo začela na novo
Na vprašanje, ali lahko sindikatom zagotovijo, da se bodo pogajanja nadaljevala na tisti točki, na kateri so bila spomladi prekinjena, kot sami pričakujejo, je minister odgovoril, da bodo pogajanja nadaljevali in jih ne začeli na novo, da pa za zdaj še ne more govoriti o tem, s katere točke. Vlada namreč po njegovih besedah pripravlja svoja izhodišča, ki bodo podlaga za nadaljevanje pogajanj.

"Tudi mi pričakujemo, da bodo pogajanja zelo hitro zaključena, na malce nezadovoljstva obeh strani, ampak to so pač pogajanja in vsaka pogajanja so kompromis," je še dodal.

Medved je še poudaril, da gredo s sindikati v dialog, da niso na dveh bregovih, ampak so vsi na istem čolnu in iščejo rešitev za stavkovne zahteve.

Sindikalisti optimistični
V sindikalnih vrstah so ob današnjem imenovanju vladne pogajalske skupine za pogajanja s sindikati javnega sektorja optimistični. Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek Pogačarju, ki bo skupino vodil, priznavata izkušnje, poudarjata pa, da bo pomembno predvsem, kakšna izhodišča za pogajanja bo vlada sprejela.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj je že pred imenovanjem vladne pogajalske skupine opozarjal, da ni v interesu sindikatov, da imajo na drugi strani nekvalificirane ljudi, ki se slabo ali sploh ne spoznajo na plačni sistem oziroma na sama pogajanja. "Zdi se, da je vlada to razumela in imenovala zelo solidno, dostojno ekipo, ki je usposobljena za taka pogajanja," je dejal.

Pogačar, ki prihaja z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, po Štrukljevih navedbah "ve, kako te stvari tečejo". "Res je sicer, da še nikoli ni vodil pogajanj, ampak zmeraj je enkrat prvič, tako da me to v resnici navdaja z nekim optimizmom, da bomo osredotočeni na sam predmet pogajanj, slej kot prej sta to podpis stavkovnih sporazumov in izboljšanje plač v javnem sektorju, ki so zadnjih šest let izrazito zaostajale za gospodarsko rastjo," je dejal. Vladna pogajalska ekipa po njegovem mnenju daje slutiti, da na pogajanjih ne bo nepotrebnih šumov oziroma konfliktov zaradi tega, ker ljudje ne bi poznali stvari, kar pa je dobra novica.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Počivavšek sestave pogajalske skupine sicer ni želel komentirati, poudaril pa je, da ima Pogačar izkušnje s pogajanji in izkušnje s socialnim dialogom. Pri tem pa je omenil, da so ta pogajanja sicer nekoliko drugačna od socialnega dialoga, v katerem je Pogačar doslej sodeloval.

Konec pogajanj že v mesecu dni?
Štrukelj meni, da dlje tudi ne morejo čakati. Glede na to, da bi se morala pogajanja nadaljevati tam, kjer so se prekinila s prejšnjo vlado, pa pričakuje, da za pogajanja ne potrebujejo več kot dober mesec dni. "Kajti v nasprotnem primeru, če bi se to začelo vleči proti decembru, bi ocenili, da gre za zavlačevanje," je dejal.

"Naša stališča so jasna, in če bi bila vlada pripravljena nadaljevati pogajanja s tiste točke, na kateri so se prekinila marca, potem ocenjujem, da lahko relativno kmalu pridemo do dogovora," pa je dodal Počivavšek.

Res je sicer, da še nikoli ni vodil pogajanj, ampak zmeraj je enkrat prvič, tako da me to v resnici navdaja z nekim optimizmom, da bomo osredotočeni na sam predmet pogajanj, slej kot prej sta to podpis stavkovnih sporazumov in izboljšanje plač v javnem sektorju, ki so zadnjih šest let izrazito zaostajale za gospodarsko rastjo.

Branimir Štrukelj o Pogačarju
Nova kadrovska imenovanja vlade