Nekdanji glavni svetovalec predsednika vlade Vojmir Urlep. Foto: BoBo
Nekdanji glavni svetovalec predsednika vlade Vojmir Urlep. Foto: BoBo

Vojmir Urlep je na bolniškem dopustu in tudi uradni razlog za njegov odhod so zdravstvene težave. A v ozadju naj bi bilo tudi sporno kadrovanje. Zadnje zamenjave v vrhovih državnih podjetij – tudi v Telekomu in Petrolu – naj bi se zgodile brez njegove vednosti.

Sorodna novica Petrol na prepihu interesov

Urlep je v kratkem sporočilu za TV Slovenija zapisal, da ima težave z zdravjem, ki so se v zadnjem obdobju zaradi obremenjenosti poslabšale in je zato do nadaljnjega odsoten. Da so razlog za morebiten odhod zdravstvene težave, so za TV Slovenija potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je premier Marjan Šarec ob robu prireditve Ambasadorji Hočmo cesto! na Ravnah na Koroškem za medije dejal, da gre za občutljivo zadevo, saj ima Urlep resne zdravstvene težave in zato težko govori konkretno. Kot je še pojasnil, ga je Urlep, ki sicer zaenkrat ostaja zaposlen v njegovem kabinetu, obvestil, da bo "moral po vsej verjetnosti izpreči". Dodal je, da Urlep svoje življenje posvetil delu, to pa pusti svoj davek, še poroča STA.

Urlep na vprašanje TV Slovenija, ali odhaja zgolj zaradi zdravstvenih težav, zgovorno zapisal: "Zdravje je podlaga za to odločitev, ostalo pa je del politike."

Po informacijah TV Slovenija so Urlepa, ki je bil pomemben kadrovik v vladi Marjana Šarca, zmotile zadnje kadrovske menjave v državnih podjetjih, zlasti v Telekomu in Petrolu, ki so se zgodile povsem mimo njegove vednosti in na način, s katerim se sam ni strinjal.

To je Šarec po poročanju STA zanikal.

Sorodna novica Matjaž Merkan po dveh mesecih zapušča mesto predsednika uprave

Kdo je Vojmir Urlep

Urlep je prišel v kabinet predsednika vlade lani kmalu oblikovanju koalicije. Predtem je kandidiral na listi LMŠ-ja v Postojni, že od začetka pa je veljal za najvplivnejšega človeka v vladi, t. i. desna roka premierja.

Bil je v igri za finančnega ministra, a se je nato predsednik vlade na njegovo pobudo odločil za Andreja Bertonclja. A to ni bila Urlepova edina kadrovska poteza. Neuradno je predlagal tudi državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Alojza Stano, v SDH zdajšnjo prvo nadzornico Karmen Dietner in Andreja Božiča, ki se s 1. decembrom menda prav zaradi kadrovanja v Petrolu poslavlja iz uprave SDH-ja.

Ko je lani stopil na stran gospodarstva, je bil govor o večji obdavčitvi kapitala. "Če bi z uveljavitvijo takšne usmeritve povzročili veliko škodo gospodarstvu in recimo prizadeli nadaljevanje visoke gospodarske rasti, verjemite mi, da ni vlade, ki bi kaj takega sprejela."

Roman Kirn. Foto: BoBo
Roman Kirn. Foto: BoBo

Urlep je po izobrazbi magister farmacije in poslovodenja. Skoraj dvajset let pa je bil predsednik uprave dveh uspešnih družb, Kemofarmacije in Leka.

Pred kratkim odšel tudi Roman Kirn

Dodajmo, to je že drugi sekretar, ki je zapustil predsednika vlade, marca je s položaja državnega sekretarja odstopil Roman Kirn, ki je bil zadolžen za zunanjo politiko. Pomenljivo pa je, da se je na njune izkušnje v zunanji politiki in gospodarstvu premier opiral vse od ustanovitve stranke LMŠ.

Vojmir Urlep odhaja iz Šarčevega kabineta
Pretresi za koalicijo in vlado