Nadzorniki SDH-ja bodo morali natančneje pojasniti, zakaj je nastal razkol z nekdanjo upravo. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci
Nadzorniki SDH-ja bodo morali natančneje pojasniti, zakaj je nastal razkol z nekdanjo upravo. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci

To, kar se je zgodilo zdaj, torej pripeljati znotraj logičnega upravljavskega procesa do zamenjave uspešne uprave, je destrukcija vrednosti.

Borut Jamnik o dogajanju v Petrolu

Zakaj je bila uprava Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika zamenjana? TV Slovenija je pridobila pravno mnenje, ki so ga naročili nadzorniki podjetja in ga je pripravila Odvetniška družba Čeferin. Sodeč po pravnem mnenju je uprava znesek za naložbe v treh tednih trikrat spremenila, zadolženost, s katero bi lahko prevzemala družbe na Balkanu, pa prenapihnila za 200 milijonov evrov. Odvetniška družba meni, da takšno ravnanje uprave v celoti utemeljuje njen odpoklic zaradi hujših kršitev obveznosti.

Šlo je za tako imenovano operacijo Orange oziroma prevzeme na Balkanu, je za TV Slovenija poročal novinar Florjan Zupan. Zadolžitev, ki jo je predvidela uprava, je bila približno milijarda evrov, kar je dvakrat več, kot je predvidevala sprejeta strategija do leta 2022. To pa bi precej povečalo zadolženost Petrola, ki že ima zdaj za 400 milijonov evrov dolga.
Poleg plinskega distributerja Crodux na Hrvaškem, ki je v lasti poslovneža Ivana Čermaka, nekdanjega generala v hrvaški domovinski vojni, so nameravali kupiti tudi slovenski podjetji Nomago in Avantcar.

Zdolšek: To niso pravi razlogi za razrešitev

Odvetnik Stojan Zdolšek, ki zastopa razrešeno upravo, glede tega pravnega mnenja pravi, da z njim uprava ni bila seznanjena in da to niso pravi razlogi za razrešitev ter da gre za diskreditacijo uprave. Zdolšek je, kot je v Odmevih poročala Mojca Šetinc Pašek, po objavi današnjega mnenja odvetniške družbe nadzornike pozval k umiku tajnosti. "Že cel dan se vrši blatenje uprave, zaradi tega, ker so se v javnosti sprožila resna vprašanja, zakaj zamenjati upravo, ki je delala dobro. Kot odvetnik žal ne smem, ker me zavezuje tajnost, govoriti, kaj se je tam dogajalo, kot državljan pa lahko rečem, da sem zgrožen."

Namesto Berločnika Napast?
Je pa že zakrožilo ime, ki naj bi bilo po informacijah TV Slovenija v navezi finančni minister Andrej Bertoncelj, državni sekretar Alojz Stana in premierjev svetovalec Vojimir Urlep v igri za vodstvo Petrola: to je Boštjan Napast, direktor Geoplina, nekoč že član Petrolove uprave.

Jamnik v Odmevih: Razlogov za krivdni odpoklic ni

Kaj se dogaja na vrhu Petrola

"Nekdo, ki je s tako vehemenco naredil dejanje, ki dejansko uničuje vrednost podjetja, pomembnega podjetja, podjetja z največjim denarnim tokom v državi, je bil vsaj prepričan, da ima veliko politično podporo," je v Odmevih na vprašanje, kdo je zamenjal upravo Petrola, odgovoril predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Borut Jamnik. Ali verjame v politično ozadje dogodka? "Trdim samo, da tisti nekdo, ki je v resnici tudi formalno nekdo, ki vodi postopke imenovanja in odpoklica, torej nadzorniki, so delovali v prepričanju, da imajo polno politično podporo."

Posameznike iz nadzornega sveta poznam. Verjamem, da posameznih dejanj niso naredili brez potrditev nosilcev politične oblasti.

Borut Jamnik o ozadju menjave uprave Petrola

"Ko je ta uprava prevzela podjetje, je bilo podjetje v bistvu pred stečajem ... Družbo je ta uprava uspešno razdruževala in hkrati izkazala izjemno rast, podvojila dobičke, podvojila denarni tok, prihodke, izrazito povečevala in se širila na trgu. Ne samo formalne nagrade upravi, predvsem pa finančni rezultati kažejo na to, kako dobro je poslovala ta uprava. To podjetje je ta trenutek v bistvu skoraj nezadolženo. Če je uprava hotela voditi strategijo rasti, je morala na finančnih trgih iskati tuje vire v ustrezni strukturi, da bi ne izgubila investicijske ocene, ki je z vidika cene zadolževanja bistvena," je še dejal in dodal, da se je očitno spoprijela z alternativno strategijo. Strategija rasti, kot je poudaril, je potrjena tudi v strategiji države, in ne priprava podjetja za prodajo, kar je pa alternativni scenarij, ki je implicitno razviden iz dokumenta, ki je tako nenavadno zašel v javnost danes, je še dejal Jamnik.

Glede danes objavljenega mnenja odvetniške družbe Čeferin je dejal, da v tem mnenju razlogov za krivdni odpoklic ni.

SDH od nadzornega sveta pričakuje pojasnila

"Tako kot od vseh nadzornih svetov se tudi od nadzornikov Petrola pričakuje, da delujejo v interesu družbe," je medijem povedal predsednik uprave SDH-ja Gabrijel Škof. Kot so naknadno sporočili iz SDH-ja, pričakujejo pojasnila nadzornega sveta najpozneje do 30. oktobra.

Sorodna novica Odhod uprave Petrola: "Če vlada ne ve ničesar, se moramo vprašati, kdo upravlja državo"

Uprava SDH-ja tako sledi navodilu vlade kot skupščine upravljavca državnega premoženja. Ministrski zbor je na petkovi dopisni seji namreč holding pozval, naj ji do 4. novembra posreduje informacijo v povezavi z zamenjavo članov poslovodstva Petrola.

Nadzorni svet naftnega trgovca in po prihodkih največje slovenske družbe je v četrtek namreč z upravo sklenil sporazum o odhodu s funkcije. S položaja so se tako poslovili predsednik uprave in sveži menedžer leta Tomaž Berločnik ter člana uprave Rok Vodnik in Igor Stebrnak.

Vodenje družbe je do imenovanja nove uprave prevzela dozdajšnja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popovič, nadzorni svet pa je v upravo imenoval še direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković. V upravi ostaja delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

Uradni razlog za odhod, kot ga je javnosti predstavila tudi Drobne Popovičeva, so razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe.

Prva nadzornica oziroma začasna predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič. Foto: BoBo
Prva nadzornica oziroma začasna predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič. Foto: BoBo

A v odsotnosti več informacij in ob pomenu Petrola kot javne delniške družbe in tem, da skupina zadnja leta dosega zelo dobre poslovne rezultate in širi obseg poslovanja na nova področja, so se v javnosti pojavila številna ugibanja o razlogih in ozadjih za odhod vodstva.

Omenjalo se je, da naj bi bili v ozadju ruski interesi po vstopu v Petrol, kar pa je Drobne Popovičeva, sicer tudi nekdanja članica uprave SDH-ja, danes pa finančna direktorica jeseniškega Acronija iz skupine SIJ v pretežni ruski lasti, zanikala.

Nadzorni svet: Delujemo v korist družbe

Nadzorni svet Petrola se je odzval prek objave na spletnih straneh Ljubljanske borze. Zatrdil je, da skladno z veljavno zakonodajo deluje neodvisno, "prav tako tudi vsi njegovi člani delujemo popolnoma samostojno in v korist družbe, ki jo nadziramo". Odločitev o odhodu uprave je nadzorni svet sprejel soglasno, "ob upoštevanju informacij, s katerimi je v trenutku sprejemanja odločitve razpolagal".

Nadzorniki Petrola so v sporočilu, ki so ga objavili na spletnih straneh Ljubljanske borze, tudi zatrdili, da Slovenski državni holding (SDH) ni imel "nikakršnih dodatnih informacij, kot vsi drugi delničarji, o delovanju in aktivnostih nadzornega sveta družbe v zvezi s predčasnim zaključkom mandata nekdanje uprave družbe".

"Družba Slovenski državni holding od članov nadzornega sveta ni prejela nikakršnih dodatnih informacij, ki že ne bi bile javno objavljene, in torej nikakor ni bila predčasno seznanjena o morebitnih postopkih za predčasno prekinitev mandata nekdanji upravi družbe Petrol," so zapisali.

Šarec zavrnil ugibanja

Premier Marjan Šarec je v zadnjih dneh večkrat javno zanikal ugibanja, da naj bi šlo za poskus LMŠ-ja, da okrepi svoj položaj v pomembni gospodarski družbi. Je pa ob tem dejal, da so nekatere druge stranke iz koalicije že precej dlje v politiki.

"Težko verjamem, da določena omrežja nimajo prstov pri tem," pa je danes dejal vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović, pri čemer ni želel špekulirati, za katera omrežja naj bi šlo. V LMŠ-ju po Golubovićevih besedah pozdravljajo premierjevo zahtevo, da SDH pridobi informacije o razlogih za odhod Petrolove uprave. "Verjamem, da bo o tem vlada tudi obvestila javnost," je dodal.

Vodji poslanske skupine največje koalicijske stranke se sicer ne zdi primerno, da javnost ne bi dobila potrebnih informacij glede odhoda uprave največje slovenske družbe po prihodkih. "Ni primeren način, da se takšne stvari tako izpeljejo. Če je nadzorni svet menil, da je uprava naredila kar koli narobe, bi moral o tem obvestiti javnost in sprejeti ustrezne odločitve," je poudaril. Napovedal je, da bodo o tem spregovorili tudi v koaliciji.

Iz stranke SD so ob tem že v soboto sporočili, da niso vpleteni v menjavo Petrolove uprave. "Nadzorni svet družbe je pri sprejemanju odločitev avtonomen in zanje tudi odgovarja," so zapisali in dodali, da so jim znane le informacije iz medijev. V stranki pričakujejo, da so nadzorniki doslej in da bodo tudi v prihodnje ravnali odgovorno in z odločitvami prispevali k nadaljnjemu uspešnemu poslovanju in razvoju družbe. K temu po njihovem mnenju sodita tudi transparentno obveščanje vseh deležnikov in odgovornost za odločitve v skladu z načeli dobrega korporativnega upravljanja.

NSi si bo prizadeval pridobiti več pojasnil o menjavi prek parlamentarnega odbora. Foto: BoBo
NSi si bo prizadeval pridobiti več pojasnil o menjavi prek parlamentarnega odbora. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jernej Vrtovec meni, da se v Sloveniji v skoraj 30 letih države nismo naučili, kaj je to korporativno upravljanje. "Še vedno ne znamo upravljati državnih podjetij in to znova dokazujemo na Petrolu," je dejal.

V NSi-ju si obetajo, da bo več o menjavi znanega tudi po seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, katere sklic so zahtevali kmalu po zamenjavi uprave Petrola. Nanjo so po Vrtovčevih besedah vabljeni tako SDH kot tudi finančni minister Andrej Bertoncelj in premier. "Naj se tu razkrijejo stvari, zakaj je uprava Petrola, ki je imela dobre rezultate, morala oditi. Mi nikogar ne obtožujemo, da je kar koli storil narobe, je pa presenetljivo, da mora oditi uspešna uprava nekega državnega podjetja," je izpostavil Vrtovec.

Po nekaterih informacijah bi lahko bili razlog tudi nekateri posli v državah nekdanje Jugoslavije. Omenja se nakup dela energetske dejavnosti, ki se ukvarja s poslovanjem s plinom in električno energijo, od hrvaške družbe Crodux. Ta je v lasti upokojenega hrvaškega generala Ivana Čermaka. Neuradno naj bi bil posel in tudi nekateri drugi načrtovani prevzemi v regiji, kot so bili zastavljeni, po oceni nadzornikov finančno prevelik zalogaj.

Petrol naj bi sicer po napovedih popoldne prek spletnih strani Ljubljanske borze objavil dodatna pojasnila za delničarje, saj mora po zakonu zagotavljati enakomerno obveščenost lastnikov kapitala.

MDS poziva k zakonitemu obveščanju

V povezavi z dogajanjem so se odzvali tudi v društvu Mali delničarji Slovenije in opozorili, da mora biti vsakršno komuniciranje enakomerno in sočasno. Kot so zapisali, je bilo namreč v družbi 25. oktobra še 22.802 delničarjev in bi vsakršno komuniciranje, kjer bi eden ali več deležnikov dobilo informacijo pred drugimi, pomenilo neenakopravno informiranost in obravnavo delničarjev v družbi, ki kotira na borzi.

Dodali so, da niso začeli zbirati pooblastil za izredno skupščino, saj bodo počakali, da se stvari razčistijo. "Pri tem ne želimo morebitnega pranja umazanega perila, ampak zgolj soočenje argumentov in protiargumentov na način in skladno s korporativno prakso ter seveda na način da se dobremu imenu in ugledu družbe Petrol ne škoduje," so jasni mali delničarji.

Zakaj je bila Berločnikova uprava odpoklicana?
SDH želi pojasnila nadzornikov Petrola