Marjan Šarec. Foto: BoBo
Marjan Šarec. Foto: BoBo

Po besedah predsednika LMŠ-ja Marjana Šarca bodo prav zaradi tega, ker se zavedajo medsebojnih programskih razlik, stranke t. i. koalicije KUL na volitvah nastopile z lastnimi programi in ločenimi kandidatnimi listami. "V LMŠ-ju bomo vedno ravnali tako, kot smo ravnali v vladi, tako kot ravnamo v opoziciji, da se ne prepiramo z nobeno stranko, ki je demokratična, pač pa predstavljamo svoj program, svoje usmeritve za prihodnost, in to je naša politika," je dejal.

Sorodna novica Breme bolniške odsotnosti za delodajalca skrajšano s 30 na 20 dni
Sorodna novica Štiri opozicijske stranke podpisale sporazum o povolilnem sodelovanju

Zatrdil je, pa so v primeru zmage pripravljeni sodelovati na podlagi desetih točk, zapisanih v sporazumu o povolilnem sodelovanju, ki so ga septembra lani podpisale stranke SD, LMŠ, SAB in Levica. "V primeru naše stranke ne vidim nobenega problema, če pa bodo kakšne razlike, jih bodo seveda morali rešiti tisti, ki bodo med seboj imeli razlike," je prepričan Šarec.

Ni mu žal za odstop

Nekdanji premier, ki je sicer odstopil prav na današnji dan pred dvema letoma, je tokrat znova poudaril, da svoje odločitve ne obžaluje, ter da je ravnal demokratično. "Danes po dveh letih vidimo, da bi bilo veliko bolje, če bi takrat imeli volitve," je prepričan Šarec.

Kot je še dejal, bo pred volivci na letošnjih volitvah pestra izbira, pričakuje pa, da bodo "volili stranke, ki niso uglašene s sedanjo vlado, zato, da bomo v državo vrnili demokracijo". Na vprašanje, ali ga ob pestri ponudbi skrbi razdrobljenost glasov, pa Šarec odgovarja, da je bila politika vedno umetnost možnega, kdor se odloči, da bo šel na volitve s svojo stranko, pa ima to pravico.

Pogovarjal se bo z Golobom, Zorčiču ni naklonjen

Sorodna novica Z.Dej preimenovan v Gibanje Svoboda, za predsednika izvoljen Robert Golob

Hkrati se je odzval tudi na uraden vstop Roberta Goloba v politiko, ki so mu delegati na srednem kongresu podelili mandat na čelu stranke Gibanje Svoboda. Kot je spomnil Šarec, so stranke KUL-a Goloba tudi že povabile na skupni sestanek. Pričakuje, da bo Golob prvakom strank takrat tudi predstavil svoje načrte in kadrovsko zasedbo, končnih odločitev pa da še ne bodo sprejemali.

O morebitnem sodelovanju z Golobom se je sicer v preteklih tednih pogovarjal tudi predsednik novonastale stranke LIDE Igor Zorčič, sodelovanju s katerim pa Šarec ni naklonjen. Šarec ob tem poudarja, da ne more vplivati na to, s kom se Golob pogovarja, da pa je bil njun pogovor korekten in so "nastavki za sodelovanje dobri".

Sorodna novica Na politični parket stopila stranka LIDE, na kongresu za člana predsedstva izvoljen Igor Zorčič

Ob vprašanju, kako komentira, da je bil Janša v preteklosti gonilo, da so volivci tudi njemu kot novemu obrazu namenili svoje glasove, kar se lahko letos zgodi tudi Golobu, pa je Šarec odvrnil, da so LMŠ ustanovili že pred predsedniškimi volitvami, pred parlamentarnimi volitvami pa so napovedali, da merijo na čim boljši rezultat. "Predvsem pa smo mi vedno bili in bomo suverena stranka, razmišljamo po svoje in se držimo svoje agende, svojega programa, svojih ciljev," je poudaril.

"Vsak, ki zbere pogum, da gre na volitve s svojo stranko, mu je treba čestitati, da ni obsedel doma in se je angažiral," je še poudaril Šarec. Po njegovih besedah so do volitev še trije meseci, kar je za ustanovitev stranke in izpeljavo vseh postopkov zelo kratka doba, politično gledano, pa je zelo dolga.