Šarec je sprejel odstop kulturnega ministra Prešička. Foto: BoBo
Šarec je sprejel odstop kulturnega ministra Prešička. Foto: BoBo

Da bo kulturno ministrstvo začasno prevzel minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, je predsedniku državnega zbora (DZ) Dejanu Židanu premier Marjan Šarec sporočil, potem ko je sprejel odstop ministra za kulturo Dejana Prešička. Prešičku bo sicer funkcija prenehala, ko se bo DZ z odstopom seznanil na seji. Obvestilo o odstopu ministra se na dnevni red seje DZ-ja v skladu s poslovnikom uvrsti najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

V desetih dneh po prenehanju funkcije ministra mora predsednik vlade predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Minister Pikalo je ob vsem tem za POP TV poudaril, da gre za začasno funkcijo, medtem ko kultura po njegovih besedah potrebuje "nekoga s polnimi pooblastili, ki bo mogoče nekoliko drugače zapeljal to kulturno barko".

Ministrstvo za kulturo bo začasno prevzel Jernej Pikalo. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo bo začasno prevzel Jernej Pikalo. Foto: BoBo

Šarec sprejel Prešičkov odstop

"Predsednik Socialnih demokratov mi je dal težko in odgovorno nalogo, da sam presodim, kakšna bo odločitev ministra za kulturo," je na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnil Šarec in dodal, da je veliko premišljeval, to dilemo pa je deloma razrešil tudi sam minister s pismom, ki mu ga je poslal. Premier je tako sprejel odstop ministra Prešička.

"V pismu je minister za kulturo navedel tudi svoje dosežke, ki jim ne morem oporekati," je dejal Šarec in dodal, da drži, da je Prešiček povečal sredstva za ministrstvo in premaknil nekatere stvari, ki so predolgo stale. "Ni prav, da neki razpis čaka devet let."

Šarec: Ni razlogov za odpiranje šampanjca

"Vendar ne morem mimo tega, da so odnosi na ministrstvu tako skrhani, da se v tej zasedbi ne da več delati oziroma si ne predstavljam, kako bi sedanja vodilna ekipa po vsem, kar se je zgodilo, lahko delala naprej. Zato odstop ministra in z njim celotnega vodstva sprejemam," je dejal Šarec in dodal, da je to odločitev sprejel predvsem zaradi umiritve razmer na ministrstvu.

Minister za kulturo Dejan Prešiček je drugi minister vlade Marjana Šarca, ki se bo moral posloviti. Sredi novembra lani je po pozivu premierja Šarca z mesta ministra, pristojnega za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo, odstopil Marko Bandelli.

Šarec je ob tem dejal, da tudi število prijav za mobing pred prihodom Prešička nakazuje, da je na tem ministrstvu veliko težav. "Zato mislim, da niti sindikati niti zaposleni ob tej moji odločitvi ne bi smeli odpirati šampanjca, ampak bi se morali zazreti vase," je dejal Šarec in se vprašal, kaj je na tem ministrstvu narobe, da je privedlo do današnje situacije. "Treba je pripeljati novo ekipo, ki bo te odnose znala urejati."

Židan: Spoštujemo Šarčevo odločitev

V SD-ju po besedah predsednika Židana spoštujejo premierjevo odločitev, Prešičku pa se zahvaljujejo za dejanja in ukrepe, "ki ponovno izboljšujejo položaj kulture v Sloveniji in jo postavljajo na mesto v družbi, ki ji pripada". V SD-ju hkrati že začenjajo vsa opravila, ki so potrebna za imenovanje novega ministra ali ministrice za kulturo, je še dodal Židan.

Šarca zmotili komentarji drugih ministrov

Šarec je v izjavi za medije povedal, da je v zadnjih tednih prejel veliko pisem od tistih, ki Prešička krivijo za vse, "kar se je zgodilo v tej državi", do takih, ki Prešička kujejo v zvezde. "Kot predsednik vlade se ne čutim poklicanega, da presojam, kdo ima prav, o tem bodo sodili drugi," je dejal Šarec in dodal, da bo od prihodnje ekipe pričakoval predvsem rezultate, brez "takega epiloga, kot smo mu priča danes".

Premierja je zmotilo, da so v preteklih tednih zadevo komentirali tudi drugi ministri. "Mislim, da imamo vsi veliko dela s svojimi strankami, zato komentarji drugih članov vlade niso na mestu." Šarec, ki je SD pozval, naj čim prej poišče novega kandidata za ministra, meni, da morata z ministrstva oditi tudi oba sekretarja, "saj če ne odide celotno vodstvo, bo vedno senca dvoma nad delom ministrstva".

Premier je med drugim v uvodu izrazil globoko sožalje družini, prijateljem in sodelavcem uslužbenca z ministrstva za kulturo, katerega smrt je bila povod za dogajanje, ki smo bili mu priča v preteklem tednu. V medijih je namreč pred dobrim tednom dni zakrožila novica o samomoru uslužbenca ministrstva zaradi šikaniranja na delovnem mestu.

Posnetek novinarske konference predsednika vlade.

Sindikati: Treba je urediti širše razmere

V Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) in Sindikatu državnih organov Slovenije menijo, da sam odstop ni dovolj. Treba bi bilo urediti razmere tako na ministrstvu kot širše v kulturi. Zadnje bo po mnenju Glose naloga Prešičkovega naslednika.

Predsednik Glose Mitja Šuštar je prepričan, da Prešiček, ki je odstopil po štirih mesecih mandata, potem ko so se v javnosti pojavili očitki o mobingu in šikaniranju zaposlenih na ministrstvu ter uporabi službenega vozila v zasebne namene, sicer ne more odgovarjati za stare anomalije, kot "šef ministrstva pa bi moral poskrbeti, da je delovno okolje v maksimalni možni meri varno, zdravo in spoštljivo". Šuštar je ob tem še dodal, da Prešiček "za stare zadeve gotovo ni kriv, od takrat, ko je prišel in če se ni lotil reševanja tako, kot bi se moral, pa seveda je odgovoren, ker imamo t. i. subjektivno in objektivno odgovornost".

Po mnenju predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka je bil Prešiček "očitno zgolj vrh ledene gore, ker se je zgodilo, kar se je zgodilo, da si je nekdo vzel življenje". Po njegovih podatkih je bilo pred Prešičkovim prihodom na ministrstvu okrog 70 primerov mobinga, a čeprav so "neke stvari tlele", niso čutili potreb po sindikalnem organiziranju. Pogodbo o delovanju sindikata državnih organov na ministrstvu za kulturo so po Verkovih besedah podpisali 6. novembra lani, "medtem pa se je dogajalo, kar se je". Njegov odstop sicer vidi kot "pravilno dejanje", kolegom in ministrstvu pa želi, da s prihodom novega ministra razjasnijo stvari, da "bodo na čisto podlago. Na ministrstvih se leta in leta nabirajo kadri, ki desetletja vedrijo in oblačijo in si dovolijo marsikaj, kar si v neki drugi, mogoče zasebni službi ne bi mogli dovoliti."

Sindikalni vodja na ministrstvu za kulturo Gregor Lesjak pa je zapisal, da odločitev predsednika vlade, da sprejme ministrov odstop, razumejo kot pomoč in prvi korak v urejanju razmer na ministrstvu. "Med sodelavci je nastopilo olajšanje. Gotovo se moramo za boljše odnose potruditi predvsem sami, vendar sta za to pomembna razumevanje in podpora vodstva."

Pikalo bo začasno prevzel kulturno ministrstvo

Številni kulturniki obžalujejo Prešičkov odstop

V preteklem tednu so na ministrovo stran glasno stopili nekateri kulturniki in tudi danes izrazili obžalovanje, da je premier sprejel Prešičkov odstop. Predsednica Nacionalnega sveta za kulturo Uršula Cetinski je zapisala, da jih je po človeški plati dogajanje v zadnjem tednu, povezano s kulturno politiko, močno prizadelo. "V dogodkih, ki so za nami, se zrcali naša družba. To je družba, ki težko vzpostavlja dialog, ki je temeljno vezivo naših skupnih življenj," menijo v NSK-ju.

Vodja Galerije Kapelica Jurij Krpan je dejal, da je razočaran nad odstopom ministra Prešička, ki se je po njegovih besedah izkazal za "izjemno učinkovitega človeka, ki je zelo hitro začel premikati zadeve na ministrstvu za kulturo". Hkrati je razočaran tudi nad tem, "kako malo je treba za to, da človek odleti". "V resnici je bila celotna kampanja čisto navaden medijski linč, z zelo prozaičnimi in plitkimi argumenti, polna nekih trampizmov in alternativnih dejstev, ki jih nihče ni zares preveril. In ta balon se je tako napihnil, da je pač, minister je samo človek, počilo," je bil kritičen Krpan.

Tudi vodja Festivala baročne glasbe Seviqc Brežice Klemen Ramovš obžaluje, da je premier Šarec sprejel odstop ministra Prešička. "Čutim hvaležnost do ministra Prešička zaradi vsega, kar je naredil. Pokazal je, da je mogoče stvari spremeniti," je povedal. Kot prvovrstno ministrovo potezo je označil, da je "v svoj kabinet potegnil" človeka iz nevladnega sektorja, Jadranko Plut, ki pozna kulturno politiko in težave in ki je bila tudi članica NSK-ja in predsednica društva Asociacija.

Prešiček sam ponudil svoj odstop

Dejan Prešiček se od ministrske funkcije poslavlja po dobrih štirih mesecih. V DZ-ju je Prešiček prisegel 13. septembra lani. Po obdobju ministrovanja je na desetem mestu lestvice vseh ministrov z najkrajšim stažem. Krajši staž od njega so imeli še Duša Trobec Bučan, Jože Damijan, Marko Bandelli, Violeta Bulc, Jožef Petrovič, Alenka Trop Skaza, Janez Kopač, Igor Maher in Klavdija Markež.

Prešiček je v pismu, v katerem je ponudil svoj odstop, zapisal, da javni linč, ki se je zgodil, ni prizadel samo njega in njegovih sodelavcev, ampak tudi tiste v kulturi, ki ‒ kot bi rekel Prešeren ‒ dobro v srcu mislijo. Tega, je še zapisal minister, ne more dopustiti, saj ni brezčuten človek, kot so ga nekateri želeli prikazati.

Premier Šarec je pred tednom dni začel prejemati pisma, naj razišče razmere, ki vladajo na ministrstvu za kulturo, nanj se je obrnil tudi Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa, ki se je odzval na samomor zaposlenega na ministrstvu.

V javnost so nato začele prihajati različne informacije o tem, kako naj bi se minister in njegov državni sekretar Jan Škoberne neprimerno vedla do zaposlenih na ministrstvu. Poleg domnevnega šikaniranja so Prešičku oponesli tudi uporabo službenega avtomobila za prevažanje njegovih glasbenih inštrumentov z ministrstva na glasbeni konservatorij, kjer je še delno zaposlen. Razmere na ministrstvu je začela preiskovati tudi policija.