Pesnica in pisateljica Aksinja Kermauner je predsednica Društva slovenskih pisateljev. Foto: Goran Rovan
Pesnica in pisateljica Aksinja Kermauner je predsednica Društva slovenskih pisateljev. Foto: Goran Rovan

Pisateljice in pisatelji vidijo aktualno dogajanje predvsem kot posledico dolgoletnega političnega podcenjevanja in zapostavljanja področja kulture, ki se kaže v kadrovski in finančni podhranjenosti in izčrpanosti sistema, tako na strani ustvarjalcev kot tudi na strani profesionalnega uradništva. "Konflikt je bil neizbežen in po svoje tudi pričakovan, saj so razmere na številnih področjih dosegle dno, na to kažejo tudi odzivi javnosti ob nedavni kraji avtorskega dela ter ob dogodkih na ministrstvu za kulturo," so zapisali v sporočilu za javnost, s katerim so se odzvali na očitke o mobingu in zlorabi položaja, ki letijo na ministra za kulturo Dejana Prešička.

Kaos, ki smo mu priča ob aktualnem ministru in uradništvu, je torej rezultat dosedanjega političnega odnosa do kulture. V njem vidimo kulturni obraz slovenske politike.

DSP

Nesprejemljiv odnos do stanja duha
V takšnem odnosu vlade do kulture, ki se kaže tudi v njeni kadrovski politiki na tem področju, pisatelji prepoznavajo predvsem nesprejemljiv odnos do stanja duha v slovenski nacionalni skupnosti, do žive duhovne ustvarjalnosti in z vsem tem do kulture kot javne vrednote.

Ob tem v medijskih odzivih pogrešajo predvsem poglobljeno analizo vzrokov, ki so po njihovih besedah slovensko kulturno politiko degradirali na raven pritlehnega medsebojnega obračunavanja nekompetentnih akterjev, ki so slovenski kulturi predvsem v sramoto in škodo.

"Kaos, ki smo mu priča ob aktualnem ministru in uradništvu, je rezultat dosedanjega političnega odnosa do kulture." Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Nujna posodobitev kulturnega modela
Od vlade pričakujejo sanacijo razmer v najkrajšem času, in sicer so potrebni koreniti in učinkoviti ukrepi, ki bodo prispevali k nujni posodobitvi kulturnega modela, so še sporočili v pismu.

Prešiček je v zadnjih dneh tarča obtožb o šikaniranju na delovnem mestu, prav tako nanj letijo očitki o zlorabi položaja. V soboto je o njem razpravljalo širše vodstvo njegove stranke SD, vendar niso pojasnili, v katero smer se je nagibala razprava. Premier Marjan Šarec bo svojo odločitev o ministrovi nadaljnji usodi sporočil v ponedeljek.