Premier Marjan Šarec je odgovarjal na poslanska vprašanja. Foto: DZ/Matija Sušnik
Premier Marjan Šarec je odgovarjal na poslanska vprašanja. Foto: DZ/Matija Sušnik

Poslanec NSi-ja Blaž Pavlin je postavil vprašanje v zvezi z diskriminacijo staršev in otrok v zasebnih osnovnih šolah. DZ bo v sredo obravnaval predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero naj bi uresničili odločbo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol.

Premier Marjan Šarec je poslancu NSi-ja povedal, da mu je minister za šolstvo Jernej Pikalo zagotovil, da novela zakona dosledno sledi odločitvi ustavnega sodišča. Ob tem je poudaril, da v njej o razširjenem programu ni govora. Zato pa bo obvezni del 100-odstotno financiran, pravni položaj zasebnih šol pa se po premierjevih besedah ne bo spremenil. Šarec je tudi opozoril, da bo mogoče novelo zakona z amandmaji spremeniti med samo razpravo v DZ-ju.

Poslanec SNS-a Dušan Šiško je postavil vprašanje glede ustavitve projekta Hidroelektrarne (HE) Mokrice .

Premier je poudaril, da smo pred kratkim "zaščitili Muro". "Nekaterim to še vedno ni dovolj. Dobivam pobude, da ustavimo gradnje, zaprimo Teš 6, NEK. Vendar to ni prava pot," je dejal in dodal, da bo treba spet preveriti, katere okoljevarstvene organizacije so v javnem interesu.

"Če se bo ob vsaki gradnji začela vsaka stvar ustavljati, bo treba na koncu sprejeti sklep, da se vrnemo v votline. Seveda ne bomo živeli niti ob svečah, ker je tudi to škodljivo. Kurili bomo ogenj, ampak tudi ogenj bo na koncu sporen, ker oddaja tudi trdne delce ali še kaj drugega. Zato je k temu treba pristopiti s precejšnjo mero razuma. Tudi najhujši okoljevarstveniki uporabljajo mobilne telefone, uporabljajo avtomobile, uporabljalo tudi vse drugo, kar premore moderna tehnologija. Vse to pa deluje posredno ali neposredno z elektriko," je pojasnil Šarec in dodal, da bomo vire energije v prihodnosti potrebovali, saj bomo sicer končali tako, kot je "nekdo dejal v intervjuju, da bo edina alternativa goniti dinamo v kleti".

Poslanec SDS-a Anže Logar je premierju zastavil vprašaje glede pregona bančnega kriminala.

Šarec je povedal, da veliko problemov izvira iz preteklosti. "Vprašanje je, ali je bila pravilno ocenjena bančna luknja," je dejal in dodal, da ga tam ni bilo zraven. Banksterje sam ne bom lovil, upam in pričakujem, da bodo to storili ustrezni organi, je med drugim pojasnil Šarec in navedel, da je policija od leta 2013 na tožilstva podala 172 ovadb in da obravnava še 16 zadev bančne kriminalitete.

Glede prenosa primernih stanovanj in zemljišč je premierja Marjana Šarca spraševal poslanec Levice Luka Mesec. Levica je v DZ vložila predlog novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, s katero želijo zagotoviti neodplačan prenos stanovanj in stavbnih zemljišč z DUTB-ja na Stanovanjski sklad RS-a. Sklep vlade, da DUTB najprimernejše nepremičnine v svoji lasti prenese na sklad odplačno, je po mnenju Levice nezakonit.

Premier je Mesecu pojasnil, da to ni mogoče, ker bi to bilo v neskladju z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Naloga DUTB-ja je, da za prevzeto premoženje zagotovi največji možni donos za državo in davkoplačevalce, je dejal Šarec in opozoril, da mora DUTB biti dober gospodar, saj bi bila sicer narejena škoda davkoplačevalcem.

"Stanovanja, nepremičnine bodo prenesene in na koncu bomo prišli do enakega cilja," je še odgovoril premier.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Igor Zorčič pa je Šarca povprašal glede financiranja gradnje drugega tira Divača–Koper.

Premier je pojasnil, da je vlada sprejela ukrepe, da smo blizu končne finančne konstrukcije. Pri projektu pa ne bodo sodelovale zaledne države, kot je bilo sprva predvideno. Premier je pojasnil, da bo del projekta financiran s posojili komercialnih bank, vendar manj kot 40 odstotkov. Večina sredstev projekta pa bo prihajala iz nepovratnih evropskih sredstev in iz proračuna.

Šarec odgovarjal na poslanska vprašanja

Odbor DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor je za plenarno sejo DZ-ja z nekaj dopolnili pripravil predlog interventnega zakona, ki predvideva odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave. Čeprav je večina predlogu naklonjena, so nekateri opozorili, da je treba poiskati način za dolgoročno aktivno upravljanje omenjenih populacij. DZ bo o zakonu odločal na rednem zasedanju v četrtek.