Pediatrična klinika naj bi bila zgrajena do konca letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Pediatrična klinika naj bi bila zgrajena do konca letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Pediatrična klinika
Prav na dan hišnih preiskav kriminalistov je gradbišče pediatrične klinike obiskala tudi ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, ki je bila s potekom gradnje izredno nezadovoljna. Foto: MMC RTV SLO
Pediatrija: SCT zahteva dopolnilo k pohodbi

Pri tem ministrica za zdravje pričakuje, da bodo dela končana do poletja, ne izključuje pa tudi možnosti prekinitve pogodbe z SCT-jem. SCT svojo zahtevo pojasnjuje s tem, da bi bila izguba ob gradnji prevelika, če ne bodo podpisali tega aneksa k pogodbi. Ministrici glede očitkov o počasni gradnji odgovarja, da bi delali, če bi na ministrstvu naročili dela. Tudi razpisa za opremo še ni. Zofija Mazej Kukovič pravi, da je tudi moralna dolžnost izvajalca, da zgradbo konča čim prej, najpozneje pred poletjem.

Za novih pet milijonov bi bilo to mogoče, če pa bi ministrstvo prekinilo pogodbo, bi se gradnja podaljšala za leto ali dve, saj bi morali gradbišče zapreti in izbrati novega dobavitelja, odgovarjajo na SCT-ju.

Elektroposli povod za preiskave pediatrije?
Sicer pa še vedno odmevajo tudi policijske preiskave v zvezi s kliniko. Na policiji uradnih izjav o preiskavah v zvezi z gradnjo pediatrične klinike ne dajejo, na dan pa prihajajo razlogi za to potezo. Strokovna komisija na ministrstvu za zdravje, ki jo je vodil Jurij Klepec, je julija leta 2006 javno naročilo za elektroinštalacijska dela oddala ponudniku IMP, ki je na razpis prijavil konzorcij štirih podjetij.

Vodja tehnično-vzdrževalne službe na KC-ju Janez Jerina pa naj bi pozneje IMP-ju in nadzornemu podjetju Lokainženiring poslal dopis, s katerim IMP-ju dovoljuje izvedbo centralno-nadzornega sistema, ki ni v skladu z razpisno dokumentacijo in pogodbo. Jerina naj po neuradnih podatkih ne bi imel nobenih pooblastil, s sicer kvalitetno opremo centralno-nadzornih sistemov pa naj bi želel nadgraditi sisteme še v drugih objektih.

Dopis Jerine pa je v telefonskem pogovoru za TV Slovenija potrdil direktor Lokainženiringa Srečo Babič, ki je dodal, da so na neskladnost zakona o javnih naročilih opozorili ministrstvo za zdravje in klinični center.

Policija preiskuje sum zlorabe položaja?
Zadevo je pred časom pod drobnogled vzela tudi komisija za preprečevanje korupcije, ki je zadevo predala policiji. Na policiji uradnih izjav o tem, ali gre za preiskavo o sumu zlorabe položaja, ne dajejo.

V UKC-ju zatrjujejo, da niso naročili nobenih del v zvezi s pediatrično kliniko, Janeza Jerino pa so kot pooblaščeno osebo uporabnika v sklenjenih pogodbah imenovali šele konec marca 2007.

SCT: Nismo krivi za zamude
Prav na dan hišnih preiskav kriminalistov je gradbišče pediatrične klinike obiskala tudi ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, ki je bila s potekom gradnje izredno nezadovoljna. Na SCT-ju zavračajo očitke, da so oni krivi za zamudo pri zaključku gradnje, in zagotavljajo, da vsa dela potekajo v skladu s pogodbo.

Pediatrija: SCT zahteva dopolnilo k pohodbi