Pahor bo kandidate za ministre predstavil jutri. Foto: BoBo
Pahor bo kandidate za ministre predstavil jutri. Foto: BoBo

Precej velika verjetnost je, da ta lista kandidatov dobi podporo, pa ne zato, ker bi kdo verjel, da je res odlična, ali pa da je vlada Boruta Pahorja odlična, pač pa ker je v tem trenutku to precej racionalno za delovanje države, po drugi strani pa zato, ker večina poslank in poslancev deluje s figo v žepu.

Predsednica mestnega odbora SD-ja Metka Tekavčič
Metka Tekavčič
Metka Tekavčič meni, da bo Pahorjev seznam kandidatov dobil podporo. Foto: MMC RTV SLO

Kandidati so pogumni in odgovorni. Vrednostno jih ne bom ocenjeval.

Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer
Samo Bevk
Samo Bevk je potrdil, da je dal soglasje h kandidaturi za kulturnega ministra. Foto: MMC RTV SLO
Kandidati za ministre

Premier Borut Pahor je po sestanku s predsedstvom SD-ja dejal, da mu odločitvi njegove stranke in LDS-a omogočata, da jutri pošlje kandidate v potrditev tudi državnemu zboru. Javnosti pa jih bo uradno predstavil na tiskovni konferenci po jutrišnji seji vlade.

Pahor: Prav je, da poslanci odločijo po svoji vesti
"Državni zbor bom pred glasovanjem nagovoril z željo, da listo podprejo in s tem izrečejo zaupnico vladi in ji omogočijo, da bo do izteka mandata opravila tisto nalogo, za katero ta hip sodim, da je kratkoročno in dolgoročno odločilnega pomena za razvoj Slovenije. To je, da Slovenija z ukrepi gospodarske, socialne, finančne in druge politike ostane v zdravem jedru evroskupine," je povedal Pahor.

"Mislim, da je prav, da vsak od poslancev po svoji vesti odloči, ali je ta vlada, kot jo predlagam, sposobna opraviti to zahtevno nalogo. Če osebno ne bi bil prepričan, da jo je, ne bi tako odgovornih in vplivnih ljudi, ki so pripravljeni zastaviti svoje ime v vladi v tako zahtevnih okoliščinah, predlagal parlamentu," je še dodal.

LDS kot kandidata potrdil Orešiča in Janca
Generalni sekretar LDS-a Uroš Petohleb je po seji povedal, da so potrdili oba kandidata, ki prihajata iz LDS-a, Tomaža Orešiča in Branka Janca, pripomb pa niso imeli niti na predlagane kandidate iz SD-ja.

Tako je zdaj že uradno, da bosta med kandidati Orešič za gospodarskega ministra in Janc za notranjega ministra, poleg njiju pa naj bi Pahor predlagal še Tamaro Lah Turnšek za visokošolsko ministrico, Zdenko Vidovič za ministrico za javno upravo in Sama Bevka za ministra za kulturo, ki pa je že potrdil, da je dal soglasje h kandidaturi. Za to potezo se je, kot pravi, odločil, ker bi rad storil nekaj dobrega za slovensko kulturo. Dodal je, da se že pripravlja na zaslišanje pred matičnim odborom v državnem zboru, ki naj bi bilo že v torek.

Petohleb je v izjavi za javnost po seji odbora še dejal, da nasprotovanj glede liste kandidatov ni bilo in da so sklep potrdili soglasno. Tako tudi pričakuje, da bodo predlagani kandidati potrjeni v DZ.

Na odboru so bili namreč po njegovih besedah mnenja, da so predlagani kandidati glede na zdajšnjo težko politično situacijo kakovostni in da so vsi pripravljeni in tudi bodo izpolnjevali zahtevne naloge. "Njihove kompetence in življenjske ter delovne izkušnje zagotavljajo, da bomo dobili dobre ministre," je zatrdil.

Tekavčičeva: Večina poslancev deluje s figo v žepu
"Kandidati so pogumni in odgovorni. Vrednostno jih ne bom ocenjeval. To se počne takrat, ko že opravljajo svoje delo," pa je o kandidatih dejal vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer, ki je sestanek predsedstva SD-ja s premierjem Borutom Pahorjem zapustil že pred koncem.

"Precej velika verjetnost je, da ta lista kandidatov dobi podporo, pa ne zato, ker bi kdo verjel, da je res odlična, ali pa da je vlada Boruta Pahorja odlična, pač pa ker je v tem trenutku to precej racionalno za delovanje države, po drugi strani pa zato, ker večina poslank in poslancev deluje s figo v žepu," je pred začetkom sestanka povedala predsednica mestnega odbora SD-ja Metka Tekavčič.

"Ne vem, ali je najboljša lista, ampak vsaka čast človeku, ki je pripravljen prevzeti težko funkcijo v zelo težkih časih," pa so bile besede SD-jeve poslanke Janje Klasinc. Njen poslanski kolega Matevž Frangež je glede svojega glasovanja o kandidatih v DZ-ju dodal: "Politika je timska igra. Četudi me vleče kdaj k soliranju in sem kdaj nad čim razočaran, mislim, da je treba igrati tukaj timsko in bom podprl odločitve Socialne demokracije."
Sajovic: Kakšne široke izbire nimamo
Borut Sajovic je pred začetkom seje LDS-a dejal, da neke široke izbire glede podpore predlagani listi najverjetneje nimajo glede na to, da jo je "predlagal mandatar, katerega vlado podpiramo". Ob tem poudarja, da se je najprej treba seznaniti z imeni predlaganih kandidatov. Dejal je tudi, da v LDS-u ne zahtevajo nobenega mesta za ministra, vendar pa imajo kandidate za večino resorjev.

Glede podpore listi kandidatov za ministre v DZ pa Sajovic pojasnjuje, da je 33 glasov koalicijskih poslancev zagotovljenih, "vse ostalo pa je še v zraku, najbrž predmet političnih kalkulacij strank".

O ministrih predvidoma na redni seji
Pahorjevo iskanje petih novih ministrov se je precej zapletalo. Še do torka sta se kot ministrska kandidata omenjala tudi Jožef Školč (ministrstvo za kulturo) in Ksenija Globokar (ministrstvo za javno upravo), vendar naj bi zadnji hip sodelovanje odpovedala.

Zadnji rok, do katerega mora državni zbor odločati o ministrskih kandidatih (oziroma vsaj o ministru za visoko šolstvo), je 23. september. O ministrih naj bi parlament odločal predvidoma na redni seji, ki naj bi se začela 19. septembra.

Precej velika verjetnost je, da ta lista kandidatov dobi podporo, pa ne zato, ker bi kdo verjel, da je res odlična, ali pa da je vlada Boruta Pahorja odlična, pač pa ker je v tem trenutku to precej racionalno za delovanje države, po drugi strani pa zato, ker večina poslank in poslancev deluje s figo v žepu.

Predsednica mestnega odbora SD-ja Metka Tekavčič

Kandidati so pogumni in odgovorni. Vrednostno jih ne bom ocenjeval.

Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer
Kandidati za ministre