Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Kolegij predsednice SD-ja se srečuje na tedenski ravni. Na njem so govorili o aktualnih zadevah stranke in vsebinskih vprašanjih, ki bodo v DZ-ju in na vladi na agendi v prihodnjem tednu, so skopo sporočili iz SD-ja.

Po neuradnih informacijah spletnega portala N1 pa naj bi imel SD krizni sestanek. Na kolegiju naj bi preigravali več različnih mogočih scenarijev, a naj ne bi sprejeli nobenih odločitev. Evropski poslanec iz vrst SD-ja Matjaž Nemec naj bi omenil celo možnost odstopa celotnega vodstva stranke, a naj se preostali s tem ne bi strinjali.

Predsedstvo SD-ja je v ponedeljek ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan pozvalo k odstopu zaradi objektivne odgovornosti pri spornem nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je ministrstvo za pravosodje plačalo 7,7 milijona evrov.

Švarc Pipan, ki sicer sprejema objektivno odgovornost, ne želi odstopiti z ministrskega položaja do razjasnitve okoliščin posla, pri katerem naj bi bila zavedena. Ob tem je omenila tudi vpletanje generalnega sekretarja SD-ja Klemna Žiberta v posel in prirejanje dokumentacije uradnikov ministrstva.

Žibert naj bi medtem vztrajal, da ni storil ničesar spornega. O odstopu s položaja naj zato ne bi razmišljal. Napovedal naj bi še, da bo zadeve najprej pojasnil predstavnikom stranke in da bo zato v kratkem sklical zbor predsednikov in tajnikov občinskih odborov SD-ja.

Kot je poročal Radio Slovenija, naj bi v SD-ju počakali na odločitev premierja Roberta Goloba glede razrešitve pravosodne ministrice. Kot je še poročala TV Slovenija, je Žibert za torek sklical sestanek z vodji lokalnih odborov stranke, da bi jim pojasnil, zakaj se je predsedstvo SD-ja odločilo za poziv k odstopu ministrice Švarc Pipan.

Sešli so se vidni člani SD-ja
Glavni in odgovorni urednik Mladine Gregor Repovž v oddaji Politično o trenutni vlogi generalnih sekretarjev strank

"Prva stvar, ki bi jo moral zdaj narediti tudi premier, je, da odstrani generalne sekretarje, to je danes anahrono, iz nekega drugega časa. Predvsem pa se je to popolnoma izrodilo, kar smo videli v prejšnji Janševi vladi, tudi prejšnji Šarčevi, to je način, kako priti do nečednega. Temeljna težava je, da ministre imenuje državni zbor in odgovarjajo državnemu zboru. Seveda imajo lahko stranke generalne sekretarje, ampak naj se ukvarjajo z lokalno mrežo in takšnimi stvarmi. Ko se prenese na eno takšno strukturo dejansko del upravljanja države, ki se izvaja na ministrstvih, se to vedno zgodi. Nemogoče je, da se ne. Morda je kdaj delovalo, danes ne več. Vedno znova je to vir, kot vidimo v tem primeru, korupcije, ker je ta neformalna moč, ki nastaja, nedopustna. To je prva stvar, ki bi se jo moral premier iz tega naučiti. Spomnil bi na začetek te vlade. Takrat je prav premier Golob dejal, da teh generalnih sekretarjev v njegovi vladi ne bo."

Politično s Tanjo Gobec

Razširitev preiskave NPU-ja na finančno ministrstvo

NPU pa je po poročanju Radia Slovenija razširil preiskavo spornega nakupa stavbe na Litijski tudi na finančno ministrstvo, ki ga vodi Klemen Boštjančič, sicer tudi podpredsednik vlade.

Do nakupa stavbe je imel v zelo kratkem času različna stališča, saj je sprva nakupu nasprotoval, nato pa si je premislil.

Kriminalisti bodo morali, kot še navaja Radio Slovenija, tudi odgovoriti, kako je ministrstvu zgolj v enem dnevu uspelo od ljubljanske občine dobiti tudi lokacijsko informacijo, ki se pridobiva po upravnem postopku, in soglasje, da občina ne bo uveljavljala predkupne pravice.

V občini so ob zaprosilu namreč napovedali, da bodo za vse to potrebovali od tri tedne do celo mesec in pol.

Podpredsednik SD-ja Matjaž Nemec naj bi predsedstvo pozval k odstopu