SDM v kampaniji aktivno nasprotuje zakonu o malem delu. Na sliki predsednik podmladka Andrej Čuš. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
SDM v kampaniji aktivno nasprotuje zakonu o malem delu. Na sliki predsednik podmladka Andrej Čuš. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V Slovenski demokratski mladini (SDM) se čudijo obljubam ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika o 10.000 novih delovnih mestih - to obljubo so zavrnili tako predstavniki gospodarstva (GZS) kot ministrstva za javno upravo, je na tiskovni konferenci v okviru predreferendumske kampanje o zakonu o malem delu dejal predsednik SDM-ja Andrej Čuš. Poudaril je, da je v Nemčiji iz malega dela v redno zaposlitev prešlo le 10 odstotkov delavcev.

Malo delo vidijo kot "prikrit instrument nesposobnosti ministrstva" pri iskanju "prave rešitve" za študente, saj jih enači z upokojenci in brezposelnimi. Ti imajo več prostega časa in izkušenj, zato bodo od študentov veliko konkurenčnejši, je zatrdil Čuš. Poleg tega je po mnenju SDM-ja novi zakon v vsaj dveh členih protiustaven.

Delo lahko posreduje zavod za zaposlovanje
V okviru problematike posredovanja študentskih servisov opozarjajo na še neizkoriščeno možnost, ki jo ponuja državni zavod za zaposlovanje. Ta ima pristojnost posredovanja študentskega dela, ob tem pa bi sredstva dobila država, in ne zasebniki. Čuš je ob tem dejal, da je zavod, ki zaposluje nekaj tisoč delavcev, v letu 2008 izdal le 400 napotnic.

Kdo bo zaslužil z novo administracijo?
Čuš trdi, da bo malo delo še dodatno obremenilo gospodarstvo, podražilo delovni proces ter povečalo birokracijo in državni aparat. Samo novi informacijski sistem bo stal 2 milijona evrov, letno vzdrževanje pa še vsaj 700.000 evrov, je dejal. "Verjamemo, da je tudi sam ponudnik tukaj že izbran in da si bo napolnilo žepe precej aktualnih politikov," je izjavil Čuš.

V SDM-ju menijo, da bi poleg posredovanja dela prek zavoda za zaposlovanje lahko problematiko rešili tudi z nekaj enostavnimi potezami, kot sta prepoved opravljanja študentskega dela nad 26. letom starosti in uvedbo enotne evidence vpisa.