Na Osankarici vsako leto poteka spominska slovesnost v čast padlim borcem Pohorskega bataljona. Predlagatelji pobude želijo, da se v Občini Slovenska Bistrica pripravi državna slovesnost. Foto: MMC RTV SLO
Na Osankarici vsako leto poteka spominska slovesnost v čast padlim borcem Pohorskega bataljona. Predlagatelji pobude želijo, da se v Občini Slovenska Bistrica pripravi državna slovesnost. Foto: MMC RTV SLO
Zmago Jelinčič
Borili so se za slovensko grudo, v njej bi si želeli ležati, je prepričan Jelinčič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Častivredno bi bilo, da se jih pokoplje v domači grudi, da se izkaže čast. Kjer koli na svetu bi to že zdavnaj naredili, pri nas pa se to omalovažuje.

Zmago Jelinčič
Janez Stanovnik
V Avstriji so borci lepo pokopani in imajo mir, zato naj jih pustijo pri miru, pravi predsednik zveze borcev. Foto: BoBo

Poslanci SDS-a in SNS-a ter poslanec italijanske manjšine Roberto Batelli želijo državno ureditev enotnega kraja poslednjega počitka za vse borce Pohorskega bataljona in pokop z najvišjimi vojaškimi častmi. 65 borcev Pohorskega bataljona trenutno leži na Centralnem pokopališču v Gradcu v Avstriji, štirje pa poleg spomenika v Rušah.

Jerovšek: Za domoljubje in povezanost
Poslanci SDS-a in SNS-a vlado pozivajo k prekopu posmrtnih ostankov vseh omenjenih borcev na enoten kraj v Sloveniji in pokopu z državnimi častmi. Poleg tega naj bi to prizorišče gostilo vsakoletno osrednjo slovensko proslavo, vezano na ohranjanje spomina in vrednot narodnoosvobodilnega boja. To moramo storiti tako iz pietetnih kot državotvornih razlogov, je na tiskovni konferenci dejal poslanec SDS-a Jožef Jerovšek. S tem se po njegovih besedah strinja tudi Občina Slovenska Bistrica - prizorišče zadnjega boja. Udeležbo pri pobudi so zavrnili poslanci SLS-a in DeSUS-a.

To je priložnost, da se v eroziji vrednot svetovne krize poenotimo in okrepimo v domoljubju, je dejal Jerovšek. Če bodo nekateri "stebri prejšnjega sistema", ki se skušajo poenotiti z bojem zoper okupatorja, nasprotovali temu, potem se bo v slovenskem prostoru še okrepilo prepričanje, da je bil Pohorski bataljon izdan zaradi tega, ker "ni služil revoluciji, ampak domoljubnim čustvom", je dodal Jerovšek.

Jelinčič: Domači borci v domačo grudo
Boj Pohorskega bataljona je bilo izjemno junaštvo, brezmadežno dejanje, ki državo združuje, je prepričan vodja SNS-a Zmago Jelinčič. Po njegovih trditvah Sova še vedno zavrača razkritje nekaterih dokumentov na to tematiko, zato predlaga organiziranje javnih razprav in izdajo zbornika.

Dejal je še, da sta na pobudo odgovorila minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ter predsednik zveze borcev Janez Stanovnik. Oba imata mnogo pomislekov, trdi Jelinčič in dodaja: "Jaz vidim možnost za pomisleke predvsem v tem, da med člani Pohorskega bataljona ni bilo članov komunistične partije. Danes so zelo prisotni sumi in razmišljanja na podlagi nekaterih dokumentov, da je bil ta bataljon celo izdan."

Stanovnik: Naj pustijo pri miru vsaj mrtve
"Naj pustijo mrtve ljudi spati tam, kjer so dostojno pokopani," je za MMC dejal Janez Stanovnik. Pojasnjuje, da imajo v Avstriji borci lep spomenik. "Naj pustijo pri miru vsaj mrtve, če že živih ne, in naj ne igrajo svoje politike na kosteh padlih," dodaja. Sam se bo čez nekaj dni udeležil vsakoletne proslave, ki ob spominu na zadnjo bitko bataljona poteka na Osankarici. Tam, kjer je večina izmed 69 borcev tudi padla in kjer je postavljen spomenik.

Zadnji boj 8. januarja 1943
Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju, decembra 1942 pa so si borci na Osankarici uredili zimski tabor, kjer so jih januarja odkrile in obkolile nemške sile, ki naj bi štele okoli 2.000 vojakov. 8. januarja 1943 je na bojišču pri Treh žebljih v boju proti nemški vojski padlo vseh 69 borcev omenjenega bataljona. Nemci so jih 65 odpeljali in pokopali v Avstriji.

Častivredno bi bilo, da se jih pokoplje v domači grudi, da se izkaže čast. Kjer koli na svetu bi to že zdavnaj naredili, pri nas pa se to omalovažuje.

Zmago Jelinčič