12. februarja lani je javnost prek medijev lahko spremljala aretacije Ivana Zidarja, Hilde Tovšak in Dušana Črnigoja. Foto: MMC RTV SLO
12. februarja lani je javnost prek medijev lahko spremljala aretacije Ivana Zidarja, Hilde Tovšak in Dušana Črnigoja. Foto: MMC RTV SLO
Kontrolni stolp
Kriminalisti so preiskovali posel v zvezi s kontrolnim stolpom na Letališču Jožeta Pučnika, za katerega so SCT, Vegrad in Primorje oddali ponudbe, ki so se razlikovale zgolj za nekaj sto evrov. Foto: www.sadarvuga.com
Leto dni od odmevnih aretacij

Kot je znano, so pred enim letom kriminalisti v okviru obsežne preiskave gospodarskega kriminala v odmevni akciji pridržali osem ljudi, med njimi tudi prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja, predsednico uprave Vegrada Hildo Tovšak in prvega moža Primorja Dušana Črnigoja. Vsi so bili kazensko ovadeni.

Policija je opravila 29 hišnih preiskav, zadeva pa še ni dobila sodnega epiloga. Na tožilstvu so spis o končani preiskavi prejeli septembra lani. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je povedala, da pričakuje, da bo tožilec v enem delu, kjer je sodna preiskava zaključena, prihodnji teden odločil, ali bo od pregona odstopil ali pa bo vložil obtožnic. Dve zadevi sta še v sodni preiskavi, tožilec pri tem sodeluje, kar nekaj pa jih je še v predkazenskem postopku, je pojasnila Brezigarjeva. Tam pričakuje, da bo delo intenzivno teklo in da bo predkazenski postopek kakovostno in v čim krajšem mogočem času končano.

Odmevne aretacije vodilnih gradbenikov
Spomnimo. 12. februarja lani je javnost prek medijev lahko spremljala aretacije zgoraj omenjenih. Kriminalisti so preiskovali posel v zvezi s kontrolnim stolpom na Letališču Jožeta Pučnika, za katerega so SCT, Vegrad in Primorje oddali ponudbe, ki so se razlikovale le za nekaj sto evrov. Šest ljudi je bilo osumljenih dajanja, dva pa prejemanja daril.

Dva dni po odmevnih pridržanjih je v priporu ostal le Tomaž Žibert, član razpisne komisije za gradnjo stolpa, ki naj bi dvema od ponudnikov obljubil, da bosta dobila posel, hkrati pa jima omogočil zamenjavo razpisne dokumentacije s popravljeno. Osumljen je bil prejemanja daril, 5. marca pa so ga spustili na prostost. Zaradi afere je takratni minister za promet Radovan Žerjav direktorja Kontrole zračnega prometa Srečka Janšo pozval k odstopu, kar je ta tudi storil.

Nepravilnosti na Obali in davčne utaje?
Policija je februarja nakazala, da bi se preiskava lahko razširila tudi na nepravilnosti v zvezi s posli na Obali, pa tudi na morebitne davčne utaje.

Konec maja so tako na tožilstvo prišle prve kazenske ovadbe. Tri osebe so bile osumljene zlorabe položaja ali pravic v zvezi s prodajo in nakupom gradbeno zazidljive parcele. Eden izmed njih je predsednik uprave delniške družbe s področja gredbeništva, dva pa sta vodilni osebi v njeni hčerinski družbi. Kot so pojasnili na policiji, naj bi ovadeni predsednik uprave leta 2006 za 345.500 evrov drugi gospodarski družbi prodal nepremičnino na Obali, ki je bila v lasti podjetja, ki ga vodi. Čez šest dni pa jo je kot fizična oseba skupaj s svojo ženo odkupil nazaj, s čimer naj bi pridobil za več kot 122.000 evrov premoženjske koristi, saj naj bi jo prodal pod knjigovodsko vrednostjo.

V zvezi s preiskavo domnevnega pranja denarja, utaje davkov in uničenja poslovnih listin pa so kriminalisti preiskovali poslovanje hčerinske družbe SCT-ja SCT Stanovanjski inženiring. Novembra lani so opravili 20 hišnih preiskav, med drugim tudi na domu namestnika predsednika uprave SCT-ja Aleksandra Mazeta. Pridržan ni bil nihče.

Ana Mušič
ana.music@rtvslo.si

Leto dni od odmevnih aretacij