Boštjan Šefic. Foto: BoBo
Boštjan Šefic. Foto: BoBo

Kot je Boštjan Šefic povedal v izjavi za medije, so dopoldne pogovore opravili s 50 občani, popoldne pa bo pogovorov nekaj manj. Z drugo skupino občanov Braslovč se bodo sestali v sredo.

Dopoldanski pogovori so po njegovih besedah potekali v konstruktivnem ozračju, bili so zelo izčrpni in brez posebnosti. Občani in njihovi družinski člani so imeli številna vprašanja, na katera so tudi odgovorili, na bolj specifična vprašanja pa jim bodo poslali dodatne informacije.

"Veliko je bilo vprašanj, ki so vezana na časovnico. Predvidevamo, da bodo strokovna mnenja za evidentirane objekte, ki so ta trenutek na seznamu, končana konec marca oz. v začetku aprila. Ne moremo pričakovati, da bodo vsa končana naenkrat, ampak bodo rešena v paketih. Prvi paket je že v obravnavi in potrjevanju na Svetu za obnovo po poplavah in ga pričakujemo v teh dneh, drugi paketi sledijo", je pojasnil Šefic.

Šefic je dejal, da nekih nasprotovanj ni bilo, popoldne pa pričakuje tudi lastnike, ki bodo imeli malo drugačno mnenje.

Na vprašanje, kako mislijo iskati soglasje, saj se vsi lastniki objektov v Braslovčah ne strinjajo s preselitvijo, je Šefic odgovoril, da imajo z vsemi lastniki enak dialog. "Tudi v nekaterih drugih občinah so bili posamezniki, ki so imeli zadržke do preselitve, tako da je to popolnoma normalen proces, in tukaj ne vidim nobene težave," je dejal.

Rast cen zemljišč

Glede rasti cen zemljišč je Šefic pojasnil, da se bo treba v konkretnih primerih tudi s tem ukvarjati. Ponovil je, da so prioriteta za selitev tisti ljudje, ki jim je ujma v celoti uničila stanovanjske objekte. Zato se trudijo čim prej pripraviti kakovostna strokovna mnenja, ki bodo prvi signal, v katero smer se bo potem zadeva peljala naprej.

Strokovna mnenja za vse objekte s seznama za preselitev oz. odstranitev bi morala biti končana marca ali prve dni aprila, je dejal. Mnenja bodo sicer pripravili v paketih in prvi je že v potrjevanju na svetu za obnovo, drugi bo verjetno sledil v začetku prihodnjega tedna.

Ko bo posamezni paket potrjen, bo šel v javno razgrnitev. Nato bodo morali pristojni odgovoriti na postavljena vprašanja in pripombe. Če bodo vsi deležniki svoje delo opravili tako, kot je treba, in v zastavljenih rokih, Šefic pričakuje razgrnitve na vladi konec aprila ali v začetku maja.

Cenitve

"Ta naravna nesreča je povzročila veliko škodo in prizadela številne ljudi. Absolutno neodgovorno od slehernega od nas bi bilo, da bi na kakršen koli način zavirali drug drugega, bodisi s cenami ali kako drugače. Kdor koli bi na tej nesreči gradil dobičke ali zasebne interese, je popolnoma nesprejemljivo. Verjamem, da bomo vsi, ki smo tako ali drugače vključeni ali prizadeti, seveda ravnali razumno, preudarno in zavedajoč se, da rešujemo eksistenčna vprašanja ljudi," je bil jasen državni sekretar Šefic.

Potem bodo sledile cenitve, nekatere morda že aprila, je še napovedal. Podpisovanje pogodb z lastniki s seznama za preselitev nato pričakuje junija oz. julija.

Občan Braslovč Bojan Arčan selitvi nasprotuje, saj meni, da razloga zanjo ni. Sprašuje se, kako je sploh nastal seznam za preselitev, če ni bila narejena strokovna študija. Če bi redno urejali in čistili strugo Savinje, poplav sploh ne bi bilo, je dejal Arčan, ki je s še nekaterimi občani podal kazenske ovadbe zoper podjetje Eko Nivo, ki bi moralo skrbeti za strugo Savinje, in nadzornike vodotokov v braslovški občini.

Braslovčane poskušajo prepričati o preselitvi