Ministrica za zdravje meni, da pozivi predlagateljev seje k suspenzu odgovornih oseb nimajo pravne osnove. Foto: Državni zbor
Ministrica za zdravje meni, da pozivi predlagateljev seje k suspenzu odgovornih oseb nimajo pravne osnove. Foto: Državni zbor
false
Poslanci bodo osem ur razpravljali o nepravilnostih in aferah v zdravstvu. Foto: BoBo
Opozicija hoče preiskavo zdravstva
Poslanci bi preiskovali zdravstvo

Izredno sejo je zahtevala skupina 30 poslank in poslancev SDS-a, NSi-ja ter nepovezanih poslancev. Po mnenju predlagateljev izredne seje postopki preiskovanja sumov korupcije v zdravstvu nikoli ne dočakajo epiloga, izpostavili so nekatere že večkrat slišane zgodbe o odlivanju denarja v zdravstvu, kot na primer zgodba o vrtoglavih cenah, ki so jih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana plačevali za žilne opornice, preden so pri tujem dobavitelju iste opornice nabavili po trikrat nižji ceni, in zgodba o nabavi medicinske opreme na reverz, torej brez razpisa.

Podali so tudi zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave o sistemski korupciji v zdravstvu.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v svojem nastopu v zvezi s tem povedala, da ministrstvo tvorno sodeluje pri ugotavljanju koruptivnih dejanj, zato je ministrstvo tudi podalo več kazenskih ovadb. Glede finančnega najema medicinskih pripomočkov ministrica meni, da ni nezakonito dejanje, zato tudi pozivi predlagateljev seje k suspenzu odgovornih oseb niso pravno vzdržni. Po besedah ministrice je bil prav to v preteklosti edini izhod za pridobitev opreme in pripomočkov, ki so zagotavljali kakovostno zdravstvo.

Zaščita žvižgačev
Več razpravljavcev je ugotavljalo, da so zdravniki tisti, ki bi morali prijavljati korupcijo. A je poslanka SDS-a Jelka Godec opozorila na "kulturo strahu, ki vlada v slovenskem zdravstvu, da zdravniki molčijo, si ne upajo, ne želijo spregovoriti, da medicinske sestre ne želijo govoriti". Prepričana je, da bi ministrstvo vsaj posredno lahko zaščitilo posameznike, ki se izpostavijo.

Nepovezana poslanka Alenka Bratušek je bila kritična do tega, da je koalicija na odboru za zdravstvo zavrnila predlog sklepov, ki so jih predložili predlagatelji današnje seje, in jo obtožila, da se ne loteva težave ter zavrača pomoč. Okrcala je tudi ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, da v letu in pol mandata ni naredila še nič.

Poslanka SMC-ja Erika Dekleva je Bratuškovi odvrnila, da gre za "zelo zapleten pojav, ki ga ni mogoče odpraviti z danes na jutri". "Če bi bilo to tako enostavno, bi to storila že Alenka Bratušek v svojem mandatu," je ugotavljala poslanka.

ZL: Presekati povezavo med dobavitelji in zdravniki
Po mnenju Mihe Kordiša iz ZL-ja je v vsakem velikem sistemu, ki nabavlja na trgu, veliko tveganje korupcije. "V našem zdravstvu so koruptivne prakse deloma legalizirane v obliki sponzorstev in donacij," je dejal in poudaril, da če politika misli resno z bojem proti korupciji v zdravstvu, "moramo presekati to povezavo med zdravniki in dobavitelji".
V SMC-ju in ZL-ju so sicer današnjo sejo označili za zlorabo parlamenta.

Poslanka NSi-ja Ljudmila Novak pa je znova izpostavila izjave vršilke dolžnosti generalne direktorice UKC-ja Ljubljana Brigite Čokl o domnevni vpletenosti zamejskih Slovencev v prodajanje predragih medicinskih materialov bolnišnici.

Grantar: Zdravstvo potrebuje več denarja
Janko Veber
(SD) je opozoril pomen izčiščenega nadzora in jasnega vodenja, da se sistemska korupcija ne bi vnesla v vse pore zdravstvenega sistema. Polemiziral je tudi s trenutno veljavnim zakonom o zavodih in se vprašal, ali je zakon napisan tako, da res omogoča svetom zavodov nadzor nad poslovanjem zavodov. Predlagal je njegovo čim hitrejšo izboljšavo.

Poslanci SD-ja tudi menijo, da k obstoju korupcije v zdravstvu veliko prispeva nejasna ločnica med javnim in zasebnim sistemom.

Tomaž Gantar iz DeSUS-a, nekdaj tudi minister za zdravje v dveh vladah, se je strinjal, da je korupcija v naši državi precejšnja težava. Korupcija se po njegovih besedah pojavlja pri posameznikih, na ravni posameznih vodstev in tudi na sistemski ravni. Zato je zelo pomembna razmejitev odgovornosti med posameznimi ravnmi. A korupcija ne sme biti opravičilo, da zdravstvu ne bi zagotovili nujno potrebnega denarja, je opozoril. Hkrati meni, da korupcija v zdravstvu ni nič bolj prisotna kot kjer koli drugje v državi.

Da ima korupcija v zdravstvu veliko sorodnosti s korupcijo na drugih področjih, meni tudi vodja skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek, ki ugotavlja, da gre v večini primerov za iste svetovalce, ki omogočajo prihodke istim neformalnim omrežjem. Poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec je poudarjal, da do zdaj še nihče ni odgovarjal za korupcijo v zdravstvu. Rešitev vidi v temeljiti in takojšnji reformi zdravstva.

Poslanci so po skoraj osmih urah razprave izredno sejo končali brez glasovanja, saj so sklepe predlagateljev zavrnili že na odboru za zdravstvo.

Opozicija hoče preiskavo zdravstva
Poslanci bi preiskovali zdravstvo