Minister Pogačnik trdi, da je premierju Pahorju poslal vse gradivo o postopku glede bulmastifov. Foto: MMC RTV SLO
Minister Pogačnik trdi, da je premierju Pahorju poslal vse gradivo o postopku glede bulmastifov. Foto: MMC RTV SLO

Zanikam kakršno koli vplivanje na preiskavo tako s strani mene kot direktorja in kakršno koli vplivanje ministrice na mene, da bi poskušali ugotovitve preiskave pomesti pod preprogo.

Janko Goršek
Bulmastif
Za prošnjo Nacionalnemu veterinarskemu inštitutu o strokovnem mnenju o mogoči spolni zlorabi treh bulmastifov so se na Vursu odločili "na podlagi ugotovljenih patomorfoloških sprememb in do zdaj znanih okoliščin o smrti lastnika, ki so v pristojnosti preiskav drugih organov". Foto: MMC RTV SLO
Policija
Policija se trudi razjasniti dejansko stanje in vse okoliščine napada bulmastifov. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Svetovalka za odnose z javnostmi na notranjem ministrstvu Petra Škofic je za MMC povedala, da ministrica Katarina Kresal o poteku preiskave ne ve veliko, saj se s konkretnim postopkom ne more in niti ne sme ukvarjati. Policija je ravnala tako, kot ravna vedno. Zaradi tega Kresalova ne misli odstopiti, saj ni odgovorna ne ona ne policija, je še dejala svetovalka ministrice. Foto: MMC RTV SLO
Goršek: Kriminalisti so opozorili na sum mučenja

Z Veterinarske uprave RS so sporočili, da je uradni veterinar, ki je bil na kraju dogodka, obvestil patologe o sumu spolne zlorabe živali. Še pred tem je ta veterinar odredil usmrtitev dveh bulmastifov, medtem ko so enega še pred njegovim prihodom ustrelili policisti. Veterinar je nato naročil še odvoz in raztelešenje psov. Območni urad Vursa je neuradne podatke Nacionalnega veterinarskega inštituta po elektronski pošti prejel v sredo pozno popoldne, danes pa še po navadni pošti. Pri vseh treh psih so opravili identifikacijo, rentgenski pregled celotnega telesa, raztelešenje, patohistološko preiskavo in virološko preiskavo na steklino.

Po prejetju tega poročila so na Vrsu zato sporočili, da: "Na podlagi ugotovljenih patomorfoloških sprememb in do sedaj znanih okoliščin smrti lastnika, ki so v pristojnosti preiskav drugih organov, bo uradni veterinar Območnega urada Ljubljana pisno zaprosil Nacionalni veterinarski inštitut za strokovno mnenje o možni spolni zlorabi živali."

Patolog opozorjen na morebitne sledove mučenja
Kot smo poročali, pa je policija veterinarskega inšpektorja in patologa opozorila, naj bo pozoren na sledove mučenja, je v zvezi z obdukcijo znanih bulmastifov dejal prvi mož policije Janko Goršek.

Gorškovo izjavo je potrdil tudi direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek, ki je dejal, da je kriminalist veterinarskega inšpektorja že na kraju dogodka opozoril, da so na živalih sledovi, ki kažejo na sum, da bi bili psi lahko zlorabljeni, in da naj bodo pri obdukciji na to pozorni. Na to je še enkrat opozoril tudi patologinjo, ki je opravila obdukcijo, ki ji je tudi sam prisostvoval. "Pri vseh obdukcijah veljajo isti protokoli. Truplo je potrebno pregledati od glave do pete," je dodal Jevšek in poudaril, da pri tej obdukciji niso bile opravljene toksikološke preiskave, ki bi odgovorile na vprašanje, ali so bili psi omamljeni ali ne. Nacionalni veterinarski inštitut naj teh preiskav ne bi opravljal. Tkiva, ki so bila odvzeta, je policija Vursu zasegla in jih odnesla na sodno medicino, kjer bodo po napovedih Jevška opravili potrebne preiskave.

Policija zahteva opravičilo Vursa
Goršek je še povedal, da je med ogledom kraja dogodka veterinarski inšpektor ugotovil, da so na psih najdene sledi, ki bi bile lahko v vzročni zvezi z najdenimi predmeti na kraju dogodka. "To pa so razlogi za sum, da bi bilo lahko storjeno kaznivo dejanje mučenja živali."

Policija zahteva opravičilo Vursa zaradi informacij, ki jih je posredoval javnosti, da policija ni naročila preiskave o zlorabi živali. "Užaljen sem zaradi navedb. Gre za žalitve stroke, gre za omaloževanje dela kriminalističnih preiskovalcev, ki so delo na podlagi vseh dosedanjih ugotovitev opravili strokovno in zakonito," je dejal Goršek. Dodal je: "Zanikam kakršno koli vplivanje na preiskavo tako s strani mene kot direktorja in kakršno koli vplivanje ministrice na mene, da bi poskušali ugotovitve preiskave pomesti pod preprogo." Policija še preiskuje, kdo je javnosti posredoval fotografijo pokojnega Baričeviča. Ta preiskava še ni končana, Jevšek pa je še zagotovil, da se policija ne ukvarja s preiskavo smrti Zore Roter.

Pred sejo vlade je zaplete v zvezi s postopki glede bilmastifov govoril tudi minister za kmetijstvo Milan Pogačnik. Zatrdil je, da je premierju Borutu Pahorju poslal vse gradivo o postopku glede bulmastifov Saše Baričeviča, ki je potekal na kmetijskem ministrstvu in na Vursu. "Pahorju nisem zamolčal sodbe okrajnega sodišča o bulmastifih," trdi Pogačnik. "Seveda v sodbi piše, da sta psa nevarna, saj sta hudo poškodovala človeka," dodaja.
"Gre za kazensko zadevo zoper Roterjevo"
Pri sodbi ljubljanskega okrajnega sodišča pa gre po ministrovih besedah za kazensko zadevo zoper pokojno lastnico bulmastifov Zoro Roter. V tem kazenskem postopku so bili psi materialni dokaz v pristojnosti policije, je pojasnil.

"V tej sodbi ne piše nič drugega kot to, da se zavrača zahteva novega lastnika Saše Baričeviča za izročitev psov, in sicer zaradi tega, ker za to ni pristojno okrajno sodišče, ampak Vurs. In v sodbi je zgolj napisano, da se zadeva izroča v nadaljnje ukrepanje v upravni postopek Vursu," je povedal.

"Vrnitev psov izrecna zahteva Baričeviča"
Na novinarski komentar, da v sodbi okrajnega sodišča tudi piše, da sta psa nevarna in da se ne smeta vrniti lastniki, je Pogačnik odgovoril, da je govoril o izreku sodbe. Dodal je: "V izreku sodbe piše samo, da se psa izročata v nadaljnji postopek Vursu. Da sta ti živali nevarni živali, pa seveda piše, saj sta težko poškodovala človeka."

Po ministrovih besedah sodbe okrajnega sodišča ni upošteval zato, ker mora po zakonodaji v upravnem postopku upoštevati upravno sodišče. Na vprašanje, zakaj med nalogami komisije, ki je odločala o vračanju psov, ni tudi naloge, da najdejo tudi drugo možnost poleg usmrtitve, pa je Pogačnik odvrnil, da "zaradi tega, ker je bila izrecna zahteva lastnika, da se ugotovi možnost, ali je mogoče, da se psi vrnejo njemu". Slediti morajo tudi zahtevi vlagatelja zahtevka, je dodal.

Je minister zamolčal sodbo?
Spomnimo, da je ministrstvo za kmetijstvo v sredo objavilo celotno poročilo in drugo dokumentacijo o postopkih odločanja o vrnitvi bulmastifov lastniku, ki jo je zahteval premier Pahor. Na ministrstvu so tako povzeli in s prilogami odločb ter drugo predmetno dokumentacijo dopolnili dogajanje od napada na Stanislava Megliča marca 2006 do vrnitve bulmastifov lastniku, znanemu ljubljanskemu zdravniku Baričeviču. Po navedbah medijev pa minister v tem poročilu ni omenil sodbe okrajnega sodišča.

Zaradi napada in domnev o (tudi političnih) vplivih na postopek se je že zamajal stolček ministra Pogačnika, ki so ga v SLS-u k odstopu pozvali že na dan napada psov. Pozive je Pogačnik zavrnil, podprl ga je tudi Pahor, zato so se v SLS-u odločili za vložitev interpelacije. Podporo so ljudski stranki napovedali tudi v drugih opozicijskih strankah.

Škofic: Kresalova ne misli odstopiti
Svetovalka za odnose z javnostmi ministrice za notranje zadeve Petra Škofic je za MMC povedala, da ministrica o poteku preiskave ne ve veliko, saj se "s konkretnim postopkom ne more in niti ne sme ukvarjati".

"Policija je ravnala tako, kot ravna vedno. Zaradi tega ona ne misli odstopiti. Ni odgovorna ne ona ne policija," je dejala svetovalka ministrice Katarine Kresal in dodala, da obdukcije niti ne dela policija niti ne naroča, kako mora biti narejena, ker je to stvar stroke. "Veterinarji so naredili obdukcijo, tako kot oni mislijo," še pojasnjuje.

Zanikam kakršno koli vplivanje na preiskavo tako s strani mene kot direktorja in kakršno koli vplivanje ministrice na mene, da bi poskušali ugotovitve preiskave pomesti pod preprogo.

Janko Goršek
Goršek: Kriminalisti so opozorili na sum mučenja