Vojaki lahko pomagajo le tam, kjer jih za pomoč zaprosijo. Foto: BoBo
Vojaki lahko pomagajo le tam, kjer jih za pomoč zaprosijo. Foto: BoBo
Roman Jakič, Alenka Bratušek, Srečko Šestan
Roman Jakič, Alenka Bratušek in Srečko Šestan so si na terenu ogledovali posledice ujme v Zgornji Savinjski dolini. Foto: Twitter/MORS
Šestan poziva: ne kličite 112, če ni nujno

Poveljnik civilne zaščite, ki je danes skupaj s predsednico vlade Alenko Bratušek in pristojnim ministrom Romanom Jakičem ogledu terena v Lučah, je v pogovoru za Val 202 zavrnil očitke, da vojska ne želi pomagati. Vojakov je na terenu dovolj, zagotavlja Šestan in dodaja, da jih je danes na terenu okoli 400.

Pri tem pa poudarja, da vojska sama ne more na teren, niti jih ne more kar tako poklicati civilna zaščita: "Njihova pomoč je odvisna od zahtev oz. potreb, ki pa nam jih posredujejo lokalne skupnosti." Spomnil je, da so že v ponedeljek pozvali vse organizacije, ministrstva in druge organizacije, naj jim pošljejo podatke o svojih potrebah, in te so tudi realizirali. Presenetil pa ga je predvsem odziv občin: "Odziv občin je bil presenetljivo slab, saj se jih je odzvalo štiri, pet."

Za pomoč so civilno zaščito prosili tudi na direkciji za ceste. Tej so ponudili 17 ekip. "Ekipe sestavljajo po dva gozdarja specialista in 10 vojakov ter eno oklepno vizilo in eno transportno vozilo za odvoz vejevja," razlaga Šestan in dodaja, da večina vojakov tako pomaga čistiti ceste, drugi pa pomagajo v posameznih občinah.

Jakič: Civilna zaščita usklajuje delo
Podobno je ob obisku Zgornje Savinjske doline opozoril tudi minister Jakič, ki je poudaril, da je civilna zaščita v takih razmerah tista, ki usklajuje delo vojakov. "Mi vojakom ne moremo razdeliti motornih žag in jih poslati v gozdove, ker za to niso usposobljeni. Angažiranih je 390 sekačev v Sloveniji z licenco za delo v gozdu. SV je s svojo mehanizacijo in znanjem vedno pripravljena priskočiti na pomoč, če bo angažirana s strani civilne zaščite," je še dejal minister.

Elektrika prihaja, a počasi
V državo so do zdaj dobili 56 zelo močnih agregatov - danes ponoči jih je prišlo še 14 -, ki jih bodo v kratkem priključili na omrežje. Kam jih bodo poslali, odločajo elektropodjetja - soglasno, vseh pet, pravi Šestan. Malih agregatov za posamezna gospodinjstva jim je že zmanjkalo, z državnimi rezervami jih bodo kupili še 80, ki jih bodo razdelili.

Pomoč tudi iz manj ogroženih delov države
Pomagajo tudi tisti deli Slovenije, ki so jo v tokratni vremenski katastrofi odnesli bolje - gasilska društva iz Prekmurja so tako zbrala več kot 100 agregatov in jih poslala na najbolj ogrožena območja, prišlo je tudi 400 gasilcev s 100 motornimi žagami. Gasilska društva si tudi sicer pomagajo med seboj, še pravi Šestan in dodaja: "Za Savinjsko dolino bodo prispevali oz. prinesli agregate iz gasilske zveze Žalec, s Kozjega itd."

Gasilci z agregati "krožijo" po vaseh
Tudi zato meni, da bo agregatov na koncu dovolj, pri čemer pa opozarja, da bodo odročnejše hiše, kmetije, verjetno še vedno nekaj časa brez električne energije. "Ko pa se bo stanje na drugih območjih normaliziralo, bodo lahko te agregate odstopili njim," še pravi poveljnik civilne zaščite. Za zdaj gasilci s temi agregati "krožijo" po odročnih vaseh, kar pomeni, da generator električne energije pripeljejo k eni hiši za nekaj ur, "da se "nafilajo" zamrzovalniki in hladilniki, da se ne bo pokvarila še hrana".

Ne kličite 112, če ni res nujno
Šestan je sicer ponovil svojo včerajšnjo prošnjo prebivalcem, naj se zaradi težav, ki niso življenjskega pomena, ne obračajo na številko 112, ampak naj raje pokličejo na občine, občinske štabe civilne zaščite ali župana, ki jih bodo nato posredovali naprej na njihovo upravo. Tam bodo nato poiskali rešitev in na določeno območje poslali gasilce, vojake, dodatne agregate itd. Poudaril je še, da z nenujnimi klici linijo 112 le obremenjujemo "in s tem nekomu, ki pomoč res življenjsko potrebuje, onemogočimo klic".

Šestan poziva: ne kličite 112, če ni nujno