Ivan Simič bo z junijem postal v. d. generalnega direktorja Fursa. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ivan Simič bo z junijem postal v. d. generalnega direktorja Fursa. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na to mesto ga je imenovala z junijem in do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar najdlje do konca novembra. Simič, sicer davčni svetovalec in trenutno vodja vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo, je tedanjo Davčno upravo RS (Durs) že vodil med letoma 2006 in 2008. Vlada ga je s 1. januarjem 2006 imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja, nato pa 13. aprila pa polni mandat. Julija 2008 je odstopil s položaja.

Furs trenutno kot v. d. generalnega direktorja vodi Simon Starček. Ta je vodenje uprave začasno prevzel 1. marca in na položaju nasledil v. d. generalne direktorice Ireno Nunčič. Ker je Starček 7. maja podal odstopno izjavo, je minister za finance Andrej Šircelj vladi predlagal njegovo razrešitev.

V postopku iskanja novega direktorja Fursa je ministrstvo za javno upravo februarja prejelo eno prijavo, ki je bila naknadno umaknjena. S tem je bil postopek posebnega javnega natečaja končan.

Imenovanje Dimitrija Rupla

Vlada je potrdila tudi še eno imenovanje. Za vršilca direktorja Javne agencije RS za knjigo je imenovala Dimitrija Rupla. Ta bo na mestu vršilca dolžnosti direktorja javne agencije od 2. junija 2021 do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju.

Slovenski vojaki naj bi se iz Afganistana umaknili do konca avgusta

Vlada je na današnji seji sprejela namero o koncu sodelovanja pripadnikov Slovenske vojske v misiji Nata Odločna podpora v Afganistanu skladno z dogovorjeno zavezniško časovnico oziroma najpozneje do konca avgusta, so danes sporočili po seji vlade. Z namero bo vlada seznanila odbora državnega zbora za obrambo in zunanjo politiko.

NIJZ bo dobil še strokovnega direktorja

Vlada je sprejela spremembo sklepa o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). S tem bo uveden položaj strokovnega direktorja, naziv direktor pa bo preimenovan v generalnega direktorja. Strokovnega direktorja NIJZ-ja bo imenoval in razreševal generalni direktor, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

Del zaposlenih v državni upravi bo plače od zdaj prejemal 10. delovni dan v mesecu

Vlada je določila tudi izplačilne dni za plače v letošnjem letu zaposlenih pri proračunskih uporabnikih, ki za obračun in izplačilo plač uporabljajo sistem MFERAC razen za lokalne skupnosti. Izplačilni dan bo odslej na 10. delovni dan v mesecu za pretekli mesec.

Podaljšanje veljavnosti epidemioloških ukrepov v upravnih zadevah

Vlada je podaljšala izvajanje preventivnih protikoronskih ukrepov v upravnih zadevah. Kot ugotavlja, epidemiološka situacija ne omogoča razveljavitve ali spremembe ukrepov, ki veljajo v upravnih zadevah. Tako še vedno velja, da se lahko vloge vlagajo brez kvalificiranega elektronskega podpisa ter da se omeji možnost vlaganja (pisnih in ustnih) vlog neposredno pri organu tako, da se zainteresirani predhodno naročijo.

Vlada z novelo za sistemsko ureditev področja informacijske varnosti

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o informacijski varnosti. Kot so sporočili z vladnega urada za komuniciranje, je cilj predloga sistemsko urediti in nadgraditi to področje tako na strateški kot tudi na operativni ravni nacionalnega sistema zagotavljanja informacijske varnosti.

Osvežen seznam naložb za zagon gospodarstva

Vlada je določila tudi 35 novih pomembnih naložb za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19, s čimer sledi cilju omilitve posledic gospodarske škode zaradi epidemije, s seznama pa je črtala 13 naložb (zlasti zaradi podvajanja ali zamenjave projektov). Tako je na seznamu skupno 336 pomembnih naložb. Namen določitve pomembnih naložb je predvsem v koordinirani in s tem pospešeni obravnavi posameznih postopkov, povezanih s temi naložbami, katerih namen je omiliti gospodarsko škodo, ki jo je pustila epidemija, so pojasnili na Ukomu.

Ustanovitev sveta za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo

Vlada je na današnji seji sprejela sklep o ustanovitvi in imenovanju Sveta vlade RS za odprta vprašanja s Katoliško cerkvijo. Svet bo pristojen za zbiranje, evidentiranje in preučevanje odprtih vprašanj s Cerkvijo na državni in mednarodni ravni. Za predsednika je bil imenovan državni sekretar Igor Senčar.

Spominske medalje za veterane vojne za Slovenijo

Vlada je danes sprejela odlok o spominski medalji ob 30-letnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Ob okrogli obletnici razglasitve samostojnosti jo bodo prejeli vsi živi veterani vojne za Slovenijo, ki imajo izkaznico vojnega veterana ministrstva za delo, izjemoma pa tudi drugi posamezniki in organizacije, so sporočili z Ukoma.