Simona Drenik je prejšnji teden predlagala predsedniku DZ-ja Dejanu Židanu, da poročilo umakne iz obravnave.  Foto: BoBo
Simona Drenik je prejšnji teden predlagala predsedniku DZ-ja Dejanu Židanu, da poročilo umakne iz obravnave. Foto: BoBo

"S tem poročilom je Knovs grobo presegel svoje pristojnosti. Opravil je razgovor z osebo, ki jo je vabil kot zaposleno v državnem organu, ki bi vedela karkoli izpovedati in pojasniti okoliščine. Na koncu jo je zasliševal kot osumljenko oz. preiskovanko, ne da bi ji dal kakršnekoli procesne pravice. S tem poročilom je bilo tako poseženo v temeljne ustavne pravice naše stranke, zato uveljavljamo sodno varstvo. S tožbo zahtevamo, da se to poročilo komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) odpravi, tako javni kot tajni del. Zahtevamo, da se ugotovi, da je to poročilo zaradi vseh zatrjevanih kršitev, ki jih obširno pojasnjujemo v tožbi, nezakonito in da posega v človekove pravice naše stranke. Prav tako zahtevamo odstranitev javnega dela poročila s spletne strani DZ, kjer je objavljeno," je pojasnil odvetnik Roman Završek.

Tožbo so vložili v sredo na upravno sodišče, ki je po Završkovih besedah edino pristojno. "Sodno varstvo nekomu, ki ga obravnavajo in na koncu proglasijo tudi kot krivca, ni predvideno, zato je edino možno sodno varstvo pred upravnim sodiščem," je pojasnil. Varstvo pravic namreč ni predvideno ne po poslovniku Knovsa, ne po poslovniku DZ-ja, ne po drugih veljavnih predpisih, je utemeljil odvetnik. Za zahtevo za začasno odredbo se niso odločili. "Stranka je ocenila, da že zgolj ugotovitev, da gre za poseg v njene pravice, zadostuje," je povedal.

Prav tako za zdaj ne zahtevajo odškodnine, razen povračila sodnih stroškov, je še dodal odvetnik. Ni pa rečeno, da Drenikova ne bo zahtevala odškodnine pozneje, če bo DZ ohranil poročilo Knovsa, upravno sodišče pa bo ugotovilo kršitev njenih pravic, je še pojasnil Završek. Posredno je vendarle pozval k poravnavi. "Stranka meni, da nikomur ni v interesu še dodatno razpihovati te zadeve, ki ima že zaradi drugih spremljajočih okoliščin veliko medijsko pozornost," je dejal.

Drenikova je že prejšnji teden predlagala predsedniku DZ-ja Dejanu Židanu, da poročilo umakne iz obravnave. V DZ-ju pa so v petek pojasnili, da je Židan za mnenje v zvezi s tem pozivom zaprosil zakonodajno-pravno službo, se posvetoval z vodji poslanskih skupin in podpredsedniki DZ-ja ter pridobil stališče predsednika Knovsa Mateja Tonina. Poročilo pa je bilo potem vendarle uvrščeno na redno decembrsko sejo DZ-ja, ki se bo začela v ponedeljek.

Knovs je sicer v javnem delu poročila o prisluškovalni aferi v arbitraži iz leta 2015, ki je bilo objavljeno 11. novembra, obremenil predvsem Drenikovo. Ne le, da je imela nedovoljeno komunikacijo s tedanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, ampak pri tem tudi ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in drugih pravil. Drenikova vztraja, da zakona o tajnih podatkih ni kršila.

Zaradi te prisluškovalne afere je Hrvaška napovedala enostranski odstop iz arbitražnega procesa in tudi ne priznava končne razsodbe arbitražnega sodišča, čeprav je sodišče samo pred tem odločilo, da pogovori med agentko in arbitrom niso predstavljali tako resne kršitve, da ne bi moglo razsoditi.

Omenjeno poročilo Knovsa je razburilo tudi Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), ki je na policijo in okrožno državno tožilstvo podala naznanilo, da je pri objavi javnega dela poročila prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov.

Šarec se namerava odzvati na vabilo Knovsa

Premier Šarec se bo odzval na morebitno zaslišanje Knovsa v zvezi z zaposlovanjem na Sovi

Premier Marjan Šarec je ob prihodu na vrh EU-ja v Bruslju dejal, da se bo vabilu na sejo parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb odzval, in sicer iz spoštovanja do parlamentarizma in do same institucije, "ne pa do tistih, ki to komisijo vodijo". Knovs je po torkovi seji, na kateri so med drugim obravnavali zaposlitev znanke premierja Šarca na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, napovedal, da bo na naslednjo sejo povabil tudi Šarca in državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca.

Komisija je v sporočilu po seji tudi pojasnila, da zaznava sistemski problem pri zaposlovanju na Sovi, saj agencija zaposluje posameznike, preden ti izpolnjujejo formalne pogoje. To po njihovih ugotovitvah velja tudi za znanko premierja.

Glede navedbe, da z zaposlitvijo njegove znanke ni bilo vse v redu, je Šarec dejal, da sam ni bil prisoten pri tej zaposlitvi in težko sodi. "To je stvar inšpektorata in Sove. Inšpektorat je podal svoje mnenje, Sova ima sedaj rok, da ugotovljene sistemske nepravilnosti odpravi. In to je to," je še dodal predsednik vlade.