Šarec bo najprej prebral poročilo in premislil. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Šarec bo najprej prebral poročilo in premislil. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Premier Marjan Šarec je ob robu zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu v povezavi z očitki mobinga in zlorabe položaja ministru za kulturo Dejanu Prešičku slovenskim medijem povedal, da glede ministra ne bo sprejemal odločitev, dokler se ne vrne v domovino in ne prebere njegovega poročila, ki ga je sicer prejel, ko je bil že odsoten.

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana stopil v bran ministru Prešičku

Očitki Prešičku in Škobernetu
V zadnjih dneh v javnosti odmevajo očitki ministru za kulturo Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so premierja Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju. Šarec se je z ministrom sešel že v torek in ga tudi pozval, da se opredeli do navedb iz pisma sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva. Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.

Medtem so ministru te dni izrekli podporo kulturniki Jurij Krpan, Milko Lazar, Orlando Uršič in Marko Repnik, Klemen Ramovš, Danilo Rošker, Simon Krečič, Aleksandar Popovski, Edward Clug in Aleš Novak.

Prešiček, ki vse očitke zavrača, se je srečal s sindikatom Glosa, napovedal pa je tudi zbor delavcev - neuradno v ponedeljek -, na katerem naj bi "vzpostavili dialog".

Oddaja Tarča o dogajanju na ministrstvu za kulturo.


Poleg domnevnega šikaniranja v medijih odzvanjajo tudi očitki, da je minister službeni avtomobil uporabljal v zasebne namene. V avtomobilu je po navedbah stranke SD, iz kvote katere prihaja Prešiček, večkrat prevažal glasbene inštrumente, nekateri so mu očitali tudi prevažanje družinskih članov. V SD-ju menijo, da napaka ni tako velika, da bi minister moral oditi, a če bo tako zahteval premier Šarec, temu ne bodo oporekali.

Prešiček je Šarcu v sredo predal pojasnilo, vsebine pa na ministrstvu niso razkrili. Ob tem je tvitnil: "Želim si, da se zadeva čim prej razčisti, da bo lahko ministrstvo delalo naprej v korist kulture."